Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τηλεοπτικό του μήνυμα την περασμένη Τετάρτη, είπε μια πολύ μεγάλη και συγχρόνως σκληρή αλήθεια. Ότι η Ελλάδα, και ο κόσμος ολόκληρος, στους μήνες που ζούμε την μεγάλη υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι ακριβώς οι εξελίξεις των προσεχών εβδομάδων, μηνών, ή ακόμα και ετών, για να καθορίσει με ακρίβεια και να προβλέψει το πως θα διαμορφωθεί η οικονομική κατάσταση σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Όσοι λοιπόν πέφτουν απ τα σύννεφα έκπληκτοι λέγοντας “έρχονται απολύσεις,έρχονται μειώσεις μισθών,έρχονται περικοπές στις ώρες απασχόλησης” Είτε πουλάνε λαϊκισμό  για να δικαιολογήσουν την μικροπολιτική τους είτε είναι ηλίθιοι και δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ την μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη, καταγράφονται ήδη 37 εκατομμύρια άνεργοι, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων και από την ύφεση που ακολούθησε το κραχ του 1929.

Μόνο ο τουρισμός, η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, άμεσα συνεισφέρει περί τα 19 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία. Άμεσα και έμμεσα, το 2018 συνέβαλε από 25,7% (47,4 δισ. ευρώ) έως 30,9% (57,1 δισ. ευρώ) στο ελληνικό ΑΕΠ. Στον τουρισμό απασχολούνται , περί τις 420.000 εργαζόμενοι κι άλλοι τόσοι στην εστίαση και τα καταστήματα υγιεινομικού ενδιαφέροντος. Δηλαδή άμεσα και έμμεσα μεταξύ 36,7% και 44,2% της συνολικής απασχόλησης της χώρας. 

Το 47,2% του ΑΕΠ της Κρήτης προέρχεται από τον τουρισμό, το 71,2% στα Ιόνια Νησιά και  το 97,1% στο Νότιο Αιγαίο. Όταν λοιπόν, αντί να έχεις 33 εκ τουρίστες, πέσεις φέτος σε κάτω από 10 εκ (κατά τις πιό αισιόδοξες προβλέψεις), τι περιμένεις να συμβεί στην απασχόληση. Μαγικές λύσεις και λεφτόδέντρα δεν υπάρχουν. Και φυσικά, συμπαρασύροντας τα πάντα! Αερομεταφορές,θαλάσσιες κι οδικές μεταφορές. Κι αυτό, είναι απλώς επιδερμικά ότι αφορά τον τουρισμό.

Πάμε να δούμε μια αλυσίδα πόσο πλήττεται από την κρίση και πως ότι κι αν κάνεις,δεν γίνεται να μην έχεις σφοδρές συνέπειες. Ξενοδοχείο, προσωπικό (μισθοδοσία,ασφάλιση κλπ),δαπάνες ΥΚΩ,  φόροι, τέλη, εξυπηρέτηση δανείων,προμηθευτές(τρόφιμα,ποτά,αναλώσιμα κλπ) κ.ο.κ. Σκεφθείτε το πιο απλό. Αν δεν δουλέψει το ξενοδοχείο, ποιός θα προσφέρει εργασία στον Χ προμηθευτή λαχανικών κοκ; Γι’ αυτό για την Ελλάδα και την οικονομία της, το κλειδί είναι ο τουρισμός. Χωρίς αυτόν δεν μπορεί να αντέξει. Κι αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος της εκεί. Μολονότι το τι θα γίνει φέτος δεν εξαρτάται ούτε από τις κυβερνητικές προσπάθειες ούτε από τις προσπάθειες των επιχειρηματιών του τουρισμού, που είναι κυρίως ψυχολογία. Αλλά κυρίως από την διάθεση των ξένων να ταξιδέψουν, και μάλιστα αεροπορικά στην χώρα μας. Δυστυχώς οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, δηλαδή η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, ακόμα κι η Ρωσία, είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών στην χώρα μας παραδοσιακά. Και αυτό καθιστά το φετινό εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο. Ο τουρισμός πρέπει να αντέξει φέτος για να μπορέσει να εκτοξευθεί και πάλι από του χρόνου.

Αυτά λοιπόν. Ας προσγειωθούν άμεσα οι ηλίθιοι κι οι λαϊκιστές (προπαντός αυτοί) γιατί θα τους πάρουν οι πάντες με τις πέτρες!

Η κρίση είναι εδώ. Παγκόσμια και δεν υπάρχει περίπτωση να μην πλήξει τους πάντες για 2-3 χρόνια. Όλοι θα χρειαστεί να κάνουμε θυσίες φέτος. Σε κάθε περίπτωση, το ευτύχημα είναι ότι εφόσον η πανδημία του κορονοϊού περάσει, οικονομία, παγκόσμια και στην Ελλάδα, θα γνωρίσει εκ νέου την απογείωση. Γι’ αυτό κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περισώσουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους φέτος. Ώστε σε 2-3 χρόνια να εισέλθουμε και πάλι στη φάση της δημιουργίας και της έντονης ανάπτυξης. Αλλά για να καταστεί αυτό δυνατόν χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν ευρύτερη πολιτική συναίνεση και αποφυγή υπερβολών και λαϊκισμού.

Facebook Comments