Οι τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών έχουν σημάνει συναγερμό στην Αθήνα, προβαίνοντας σε άμεσες διπλωματικές ενέργειες.

Η κυβέρνηση εντείνει τις διπλωματικές επαφές για το μπλοκάρισμα των τουρκικών κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ, υπάρχει η μέγιστη επιφυλακή κατά μήκος των συνόρων για να αντιμετωπιστεί μια πιθανή νέα απόπειρα παραβίασης τους, όπως τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «Κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης, αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, επιστολές προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σάρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Γίνεται ξεκάθαρο, ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «δεν επιβεβαιώνεται καμία ασυνήθιστη νέα κινητικότητα στον Έβρο τις τελευταίες ώρες». «Σε κάθε περίπτωση», όπως τόνισε, «παράνομες τουρκικές ενέργειες δεν έχουν καμία τύχη με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν υπάρχει προς το παρόν καμία προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Εντείνει τις διπλωματικές ενέργειές της η Αθήνα

Η ελληνική πλευρά εντείνει τις κινήσεις της στην διπλωματική σκακιέρα εμβαθύνοντας τη συνεργασία με ισχυρά κράτη της περιοχής και επιχειρεί την οικοδόμηση ευρείας διεθνούς στήριξης σε μια προσπάθεια να καταρρίψει κάθε απόπειρα δημιουργίας «τετελεσμένων» ευρείας αποδοχής. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ενημέρωση για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και για την προσπάθειά της να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η δημοσίευση χαρτών για την διενέργεια γεωτρήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δείχνει ότι η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να τραβήξει το σχοινί παραβιάζοντας ανοιχτά το διεθνές δίκαιο.

Δεδομένη θεωρείται η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως φάνηκε και στην κρίση του Έβρου καθώς η Ελλάδα φυλάει ταυτόχρονα και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Το θέμα αναμένεται να θέσει ο Πρωθυπουργός στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 18 Ιουνίου, αλλά και στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 του μήνα. Χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης «έχει ήδη στείλει ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα».

Από την δική της πλευρά η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και με την Αίγυπτο σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ. Εκκρεμεί επίσης η συμφωνία με την Αλβανία, λόγω εσωτερικών ζητημάτων της γειτονικής χώρας. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Ντι Μάιο την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα, όπου αναμένεται να συζητηθεί σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο μια συμφωνία των δύο χωρών. Τεχνικά κλιμάκια από τις δύο πλευρές εδώ και μήνες επεξεργάζονται σχετικά σχεδία, με το μοναδικό θέμα που εκκρεμεί για να καταλήξουν σε συμφωνία είναι η αλιεία.

Στις 16 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το Ισραήλ αποτελεί έναν σταθερό σύμμαχο τα τελευταία χρόνια, ενώ τα συμφέροντα των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο ταυτίζονται. Άλλωστε, πριν λίγους μήνες υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Facebook Comments