Με προσφορά άνω των 17 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά περισσότερες από 6 φορές.

Το επιτόκιο της έκδοσης, λήξεως στις 16 Ιουνίου του 2030, υποχώρησε για να διαμορφωθεί τελικώς στο 1,55% (Mid Swaps + 160 μονάδες βάσης).

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί και αρχική τιμή-στόχος είχε δοθεί το επιτόκιο mid swap συν 170-175 μονάδες βάσης, δηλαδή ένα επιτόκιο στην περιοχή του 1,65-1,7%.

Σημειώνεται πως οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν ο στόχος του Δημοσίου να είναι η άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς μετά τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan.

Νωρίτερα:

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχουν υποβληθεί προσφορές που ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 4-5 φορές. Σημειώνεται πως οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν ο στόχος του Δημοσίου να είναι η άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς μετά τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, το δεύτερο που εκδίδεται από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Στόχος η διατήρηση της παρουσία της Ελλάδας στις αγορές καθώς και την ενίσχυση των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας έτσι ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να κάνει χρήση του “μαξιλαριού” ρευστότητας για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, διατηρώντας το σε υψηλά επίπεδα.

Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης τοποθετείται στο Mid Swap + 170/175bps δηλαδή στο 1,65% με 1,70%, καθώς το mid swap για την 10ετία διαμορφώνεται σήμερα στις -0,05 μονάδες βάσης.

Σε ότι αφορά το τελικό επιτόκιο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου (λήξης 2029) να διαμορφώνεται σήμερα στο 1,39% και στα χαμηλά τριών μηνών και το spread στις 172 μονάδες βάσης, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο νέος τίτλος μπορεί να πετύχει ένα επιτόκιο της τάξης του 1,5% – 1,6%.

Το ύψος της έκδοσης δεν έχει καθοριστεί και αναμένεται να κινηθεί ανάλογα με τις προσφορές, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για 2- 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο με δεδομένη την τεράστια ζήτηση που υπάρχει για τα ομόλογα της περιφέρειας αυτό το διάστημα, κυρίως λόγω της στήριξης της ΕΚΤ, δεν αποκλείεται το Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει ένα μεγαλύτερο ποσό, ανάλογα με το επιτόκιο που θα επιτευχθεί. 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments