Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνει ο αρθρογράφος του Bloomberg Ferdinando Giugliano σε δημοσίευμα σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας από τη χώρα μας.

Αναγνωρίζει ότι το πλήγμα για την ελληνική οικονομία θα είναι βαρύ – σε μεγάλο βαθμό λόγω της εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό – τονίζει ότι το αίσθημα πως η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης έχει εξαφανιστεί.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής: «Η επιτυχής διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από την Ελλάδα – όπου η αναλογία θανάτων ανά 1 εκ ανθρώπους ανήλθε στους 17, έναντι 578 στην Ισπανία και 560 στην Ιταλία – έχει βελτιώσει τη φήμη της χώρας και έχει ‘ζεστάνει’ τους επενδυτές προς την Ελλάδα». Ο αρθρογράφος  εκτιμά ότι ένας λόγος για να μην επενδύσει κανείς στην Ελλάδα, ήταν η πεποίθηση ότι η χώρα θα διαχειριστεί μια κρίση χειρότερα σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτή η δυσπιστία έχει αρχίσει να εξαφανίζεται, συμπληρώνει και υπενθυμίζει ότι σε ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην μεταρρυθμιστική κυβέρνηση Μητσοτάκη, το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε, πέρσι, την πιο επιτυχημένη πορεία, και σήμερα, τα 10ετή ελληνικά ομόλογα καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα Ιταλικά.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στην Ελλάδα, όπως πχ η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, η οποία είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη, ωστόσο εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία, μετά τη φετινή ύφεση, θα ανακάμψει πιο δυναμικά σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία, το 2021.

Σε σχέση με τον τουρισμό και την φετινή σαιζόν, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προωθήσει τη χώρα ως ασφαλή προορισμό, ωστόσο σχολιάζει ότι η επιτυχία της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου δεν εξαρτάται μόνο από το τι κάνει η Ελλάδα αλλά και από το τι συμβαίνει αλλού στον κόσμο. Ενώ η Ελλάδα έχει ανοίξει τα βασικά αεροδρόμιά της για πολλές διεθνείς πτήσεις, νέα ξεσπάσματα της ασθένειας μπορεί να προκαλέσουν αναθεώρηση, αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Facebook Comments