Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, με την επόμενη Σύνοδο να αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου με φυσική Παρουσία των ηγετών.

Η Σύνοδος διήρκησε περίπου 4 ώρες. Οι ηγέτες των «27» εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τους ηγέτες της Ε.Ε. ότι αν δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με το πακέτο στήριξης των οικονομιών, πιθανώς να προκαλέσουν ένα «χτύπημα» στις αγορές, ενώ τόνισε πως οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%

Νωρίτερα:

Μικρό καλάθι για πρόοδο στις συζητήσεις που σχετίζονται με το πακέτο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας κρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σημερινή σύνοδο κορυφής αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του Dailypost, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να θέσει με πιο πειστικό τρόπο στο τραπέζι το θέμα της Τουρκικής προκλητικότητας.   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει το περίγραμμα των ελληνικών θέσεων μιλώντας προχθές σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ. 

Το timing είναι ιδανικό μετά και την ολομέτωπη επίθεση της Γαλιάς κατά των πρακτικών της Τουρκίας, Μια επίθεση η οποία πυροδοτήθηκε από το περιστατικό στοχοποίησης γαλλικού πολεμικού πλοίου από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Η Γαλλία απευθύνθηκε στο ΝΑΤΟ με διευρυμένο “κατηγορητήριο” κατά της Τουρκίας συμπεριλαμβάνοντας τόσο την πρόθεση της Άγκυρας να προμηθευτεί το ρωσικό οπλικό σύστημα των s400 αλλά και την εν γένει συμπεριφορά της στη Λιβύη. 

Ο κος Μητσοτάκης είχε άλλωστε ήδη προετοιμάσει το έδαφος για μια τέτοια συζήτηση κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Ειδικότερα ο κος Μητσοτάκης έβαλε στην ατζέντα της συζήτησης το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της. Πρότεινε επίσης να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της Ε.Ε. και επιπλέον τόνισε ότι η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ενημερώσει επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες και για το περιστατικό με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό πέλαγος και την επιχείρηση «Ειρήνη». Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους».

Η δυσνόητη απόφαση της Άγκυρας να εμπλακεί σε περιστατικό με γαλλικό πολεμικό πλοίο, δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τον χειρισμό της τουρκικής προκλητικότητας, ιδίως καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να εξαντλήσει τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από την “ιδιότυπη” σχέση του με τον Ντόναλντ Τράμπ πριν φθάσουμε στις Αμερικάνικές εκλογές. Αυτή τη συγκυρία θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός. 

Μακρύς ο δρόμος για μια απόφαση σχετική με το ταμείο ανάκαμψης

Σε ότι αφορά στο θέμα της οικονομίας και του Ευρωπαίκού Ταμείου ανάκαμψης, οι εκτιμήσει τόσο κυβερνητικών παραγόντων όσο και κύκλων της Κομισιόν, συγκλίνουν στο γεγονός ότι σήμερα θα γίνει μια πρώτη τοποθέτηση των “αντιμαχόμενων” πλευρών με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στις αντιδράσεις που έχουν ήδη εκφραστεί από τους “σκληρούς” του Βορρά. 

Ο κος Μητσοτάκης θα κινηθεί και πάλι στα χνάρια όσων είπε σχετικά στην σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ την Τετάρτη. Ο ρεαλιστικός στόχος όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου είναι να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Ιουλίου. Ειδικότερα θα αναφερθεί στο φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων που αναμένονται, επενδύοντας μάλιστα στην αξιοπιστία που έχτισε η Κυβέρνηση κατά την περίοδο της πρώτης φάσης του κορωνοϊού. Επιπλέον την Τετάρτη μιλώντας με τους ηγέτες του ΕΛΚ, είχε ζητήσει να μην μειωθούν τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, κάτι που αναμένεται να κάνει και σήμερα. 

Οι “σκληροί του βορρά” 

Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, αλλά και Φινλανδία είναι οι χώρες που μέχρι στιγμής εκφράζουν τις περισσότερες αντιρρήσεις σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης. 

Οι ενστάσεις τους εστιάζονται σε τρία βασικά σημεία:

  1. Υποστηρίζουν ότι το ποσό του πακέτου είναι πολύ μεγάλο και επιθυμούν αυτές οι ενισχύσεις να λάβουν περισσότερο τη μορφή δανείων παρά επιχορηγήσεων.
  2. Θέλουν μια διαφορετικού τύπου εποπτεία της διαχείρισης των κεφαλαίων για χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην Αθήνα καθώς η αντιπολίτευση θα έκανε λόγο για “νέο μνημόνιο”. 
  3. Διαφωνούν με τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το ποσό που εκτιμάται ότι θα λάβει η Ελλάδα. 

Οι ενστάσεις των βόρειων χωρών μπορούν να καμφθούν εκτιμά η Αθήνα αλλά θα χρειαστούν επιπλέον συνεδριάσεις των ηγετών και αρκετές προπαρασκευαστικές ενέργειες από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων. Ο χρόνος δεν είναι άπλετος και δεδομένης της επίπτωσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες, η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου.  

Facebook Comments