Την ελπίδα ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με τον όγκο και την κατανομή του «ταμείου ανασυγκρότησης» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού θα ληφθούν ήδη πριν από τη θερινή ανάπαυλα εξέφρασε πριν από λίγο η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Η κυρία Μέρκελ ζήτησε ακόμη σπουδή και σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων της ΕΕ.

Επί της βασικής αρχιτεκτονικής του σχεδίου λέμε «ναι», αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια ανοιχτά ζητήματα, δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη τεθεί συγκεκριμένα ζητήματα πιστώσεων και επιδοτήσεων, αν και, όπως ανέφερε, κάποια κράτη – μέλη θεωρούν το ύψος της χρηματοδοτικής βοήθειας πολύ υψηλό. Μελλοντικά θα βρεθεί βάση συνεννόησης, πρόσθεσε η ίδια.

Η κυρία Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι βρίσκει πολύ μεγάλη την διάρκεια του προγράμματος βοήθειας και τόνισε την ανάγκη να ποσοτικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το κόστος της πανδημίας, ακόμη και αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. «Είμαστε της άποψης ότι η αποπληρωμή των δανείων θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από αυτή την δημοσιονομική περίοδο και όχι από την επόμενη», είπε χαρακτηριστικά.

Facebook Comments