Τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να ξεχωρίσουν και το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την Citigroup η οποία βλέπει τέσσερις λόγους οι οποίοι θα στηρίξουν την πολύ καλή πορεία των ελληνικών τίτλων. 

Η Citigroup είχε επισημάνει πριν μερικές ημέρες πως η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα για την οποία η ΕΚΤ καλύπτει πλήρως την εκδοτική της δραστηριότητα. Καθώς αναμένει πως οι εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας φέτος θα κινηθούν στα 10 δισ. ευρώ (από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα από τις εκδόσεις του 15ετούς, του 7ετούς και του 10ετούς ομολόγου), και με δεδομένο πως έως το τέλος του 2020 και μέσα από το έκτακτο πρόγραμμα QE (PEPP) η κεντρική τράπεζα μπορεί να αγοράσει ελληνικούς τίτλους έως και 19 δισ. ευρώ, μπορεί να αγοράσει έτσι όλες τις ελληνικές εκδόσεις. Η Citi εκτιμά πως τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα προχωρήσει στην έκδοση νέου 15ετoύς ομολόγου ή στην επανέκδοση του 15ετούς περασμένου Ιανουαρίου, για την άντληση έως 2,5 δισ. ευρώ.

Σε νέο της report η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει πως οι επανεπενδύσεις των κεφαλαίων από το πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ αναμένεται να στηρίξουν τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.

Όπως σημειώνει, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως το ύψος του προγράμματος TLTRO III έφτασε τα 1,308 δισ. ευρώ και αυτό είναι το πρώτο TLTRO που επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζονται έως και 100 μ.β χαμηλότερα σε σχέση με το επιτόκιο καταθέσεων εάν πληρούν το σημείο αναφοράς δανεισμού, και 50 μ.β χαμηλότερα εάν δεν το κάνουν. Αυτό, όπως τονίζει, θα επιτρέψει στις τράπεζες να δανείζονται κεφάλαια στις -100 μ.β. και να τα επενδύουν σε κρατικά ομόλογα, κάτι που θα είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικό για τους τίτλους της περιφέρειας.

Για τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα συγκεκριμένα, οι όροι του TLTRO θα παραμείνουν ελκυστικοί ακόμη και σε ένα σενάριο όπου δεν ικανοποιηθεί το κριτήριο της μηδενικής ανάπτυξης δανεισμού, κάτι που θα φέρει το επιτόκιο δανεισμού του TLΤRO υψηλότερα και στις -50 μ.β.

Όπως τονίζει η Citi, τα TLTROs μεγαλώνουν τη λίστα με τους υπόλοιπους τρεις υποστηρικτικούς παράγοντες γύρω από τα ελληνικά ομόλογα να είναι οι εξής:

Το Ταμείο Ανάκαμψης: Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν ότι θα εγκριθεί τελικά και η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του Ταμείου.

PEPP: Οι αγορές ελληνικών ομολόγων υπό το νέο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες από το ύψος των ακαθάριστων εκδόσεων της Ελλάδας το 2020.

Οικονομικό σκηνικό: Η σχετικά ισχυρή πρόβλεψη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τους οικονομολόγους της Citi, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει την επανέναρξη των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης το 2021.

Έτσι, όπως καταλήγει η Citi, οι τέσσερις παραπάνω παράγοντες την κάνουν να αναμένει συνέχιση της υπεραπόδοσης των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους τίτλους στην Ευρωζώνη.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments