Τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης σημείωσαν σημαντικό ράλι στο πρώτο εξάμηνο του έτους το οποίο και ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα, με βασικό οδηγό το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, PEPP, σημειώνει η Citi.

Παρά τις πολύ καλές τους επιδόσεις, ωστόσο, υποαπέδωσαν σε σχέση με άλλα ομόλογα διεθνώς, όπως τα αμερικάνικα Treasuries, τα βρετανικά κρατικά ομόλογα και τα καναδικά ομόλογα. Μπορεί το β’ εξάμηνο του έτους να είναι επίσης κερδοφόρο για τους επενδυτές των ομολόγων της ευρωζώνης;

Μεταξύ των τίτλων της περιοχής του ευρώ, τα ελληνικά 10ετή ομόλογα ξεχώρισαν, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι όλων των υπόλοιπων, ενώ τα ισπανικά και τα πορτογαλικά 10ετή έμειναν πίσω.

Υπενθυμίζεται πως αν και το Φεβρουάριο και πριν την κρίση της πανδημίας, οι ελληνικοί τίτλοι άγγιξαν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις, στο 0,92% με το spread έναντι της Γερμανίας να διαμορφώνεται στις 138 μονάδες βάσης, στη συνέχεια και μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων βρέθηκαν να διαπραγματεύονται με απόδοση άνω του 4% και με spreads στις 410 μ.β. Η ανακοίνωση του PEPP αποτέλεσε “την αλλαγή του παιχνιδιού” για την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, με την Ελλάδα να επωφελείται το περισσότερο καθώς ήταν και η μόνη χώρα που δεν συμμετείχε στο “κλασσικό” QE, προσελκύοντας έτσι τα βλέμματα των επενδυτών. Από τα μέσα Μαρτίου έως και σήμερα, οι ελληνικές αποδόσεις έχουν σημειώσει βουτιά της τάξης του 68% και διαπραγματεύονται στο 1,25%, ενώ το spread κινείται στις 174 μ.β.

Σε ό,τι αφορά το β’ εξάμηνο, σύμφωνα με την Citi, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο… εύκολα για τα ομόλογα της ευρωζώνης γενικότερα και θα είναι δύσκολο να επαναλάβουν το ράλι του προηγούμενου διαστήματος. Ωστόσο, και αυτή τη φορά, τα ελληνικά ομόλογα θα ξεχωρίσουν σημειώνονται καλύτερες επιδόσεις.

Όπως επισημαίνει, τα ομόλογα της ευρωζώνης έχουν απολαύσει μια σειρά θετικών ειδήσεων τις τελευταίες εβδομάδες (τη γαλλο-γερμανική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης, την αύξηση του μεγέθους του PEPP και τη γερμανική δημοσιονομική ώθηση, η οποία αναμένεται να ενισχύσει όλη την ευρωζώνη, και τα προγράμματα TLTRO που στηρίζουν τους τίτλους της περιφέρειας). Ωστόσο, πολλά από αυτά μπορεί πλέον να έχουν ήδη αποτιμηθεί στις αποδόσεις τους.

Το επόμενο διάστημα, όπως επισημαίνει, υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι όπως οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το ταμείο ανάκαμψης, την προθεσμία του γερμανικού δικαστηρίου για το πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ (και μια πιθανή νέα νομική πρόκληση για το PEPP), και συνεχώς αυξανόμενοι στόχοι εκδόσεων ομολόγων από τις χώρες της ευρωζώνης.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments