Η γνωμοδότηση του τουρκικού δικαστηρίου κρίνει ότι νομίμως ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε κάνει μουσείο της Αγιά Σοφιά.

Ωστόσο, αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα από τον Ερντογάν ώστε να μην είναι πια μουσείο και να μετατραπεί σε τζαμί, όπως απεφάνθη το τουρκικό δικαστήριο.

Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι το διάταγμα του 1934 με το οποίο μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο ήταν σύννομο. Ωστόσο στην απόφασή του σπεύδει να επισημάνει ότι για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος αρκεί ένα νέο προεδρικό διάταγμα. 

Η συνεδρίαση διήρκησε μόλις 17 λεπτά, ενώ η απόφαση αναμένεται να βγει σε 15 μέρες.

Νωρίτερα:

Παρέμβαση Μάικ Πομπέο για την Αγιά Σοφιά – «Να παραμείνει μουσείο»

Παρέμβαση Μάικ Πομπέο για την Αγιά Σοφιά - «Να παραμείνει μουσείο», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προέτρεψαν σήμερα την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως μουσείου, μετά την πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί σε τέμενος αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, ως υπόδειγμα της δέσμευσής της για τον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της ποικιλόμορφης ιστορίας που συντέλεσαν στη Δημοκρατία της Τουρκίας και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Πομπέο πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας συνιστά υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου.

 

Facebook Comments