Τελικά σήμερα επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι το δικαστήριο δεν θα εξέδιδε άμεσα την απόφαση για την Αγία Σοφία. Σε 15 μέρες αναμένεται τώρα να εκδώσει την απόφασή του. Το θέμα είναι αν το δικαστήριο θα ακολουθήσει την πεπατημένη και θα απορρίψει το αίτημα, όπως έκανε τις προηγούμενες δυο φορές, όπως επίσης είχε κάνει και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ή εάν λόγω των ασφυκτικών πιέσεων της τελευταίας περιόδου κάνει αποδεκτή την προσφυγή της ΜΚΟ.

Όπως και να έχουν τα πράγματα ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να αξιοποιήσει την απόφαση του δικαστηρίου δεόντως. Αν είναι αρνητική μπορεί να πει «είμαστε κράτος δικαίου και παραμένει μουσείο». Αν είναι θετική να αποφασίσει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στηριζόμενος και στην δικαστική απόφαση.

Η τελική απόφαση εναπόκειται στον Τούρκο πρόεδρο

Με λίγα λόγια το «κλειδί» βρίσκεται στα χέρια του προέδρου Ερντογάν. Αφού αν θα μετατραπεί σε τέμενος στο επόμενο στάδιο, απαιτείται προεδρικό διάταγμα, όπως εκείνο που την μετέτρεψε σε μουσείο.

Στο μεταξύ σήμερα στον τουρκικό τύπου το θέμα έχει υποβαθμιστεί, χωρίς να είναι βέβαια ξεκάθαρο αν πρόκειται για κίνηση που αποσκοπεί να δείξει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ή αν οφείλεται στην παρέμβαση Πομπέο, που έτυχε άμεσης απάντησης και από τον εκπρόσωπο του υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, ο οποίος δήλωσε ότι σε θέματα εσωτερικά που αφορούν την κυριαρχία της χώρας δεν δέχεται η Τουρκία υποδείξεις.

Σήμερα νέα δημοσκόπηση μεγάλης εταιρίας λέει ότι το 44% των Τούρκων πολιτών πιστεύει ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας ανακινείται για αποπροσανατολισμό από την επικαιρότητα.

Facebook Comments