Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ επισημαίνει τις τοξικές παρενέργειες του νομοσχεδίου για την αγορά αυτοκινήτου, που θα αυξήσει τον μέσο όρο ηλικίας των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και το περιβάλλον, ενώ θα εξοντώσει την αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Και τονίζει με νόημα: η πολλή “Γκρέτα” βλάπτει σοβαρά την ευθυκρισία.

ΜΗΝ ΕΞΟΝΤΩΝΕΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ!

Το αυτοκίνητο είναι ένα μηχάνημα, ένα εργαλείο. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις το είδαν ως αστείρευτη πηγή φορολογικών εσόδων, επιβαρύνοντας την αγορά αλλά και τη χρήση του με παράλογους και παράνομους φόρους, τέλη και δασμούς.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς, από μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι είναι φιλελεύθερη, να ανακουφίσει τον πολίτη από το άχθος της υπερφορολόγησης του αυτοκινήτου, το νομοσχέδιο της ΝΔ βάζει “ταφόπλακα” στη δυνατότητα του μέσου Έλληνα να αγοράσει ένα σύγχρονο και ασφαλές αυτοκίνητο και ταυτόχρονα οδηγεί, από τη μια μέρα στην άλλη, σε λουκέτο μια ολόκληρη κατηγορία επαγγελματιών: των εμπόρων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, η κυβέρνηση βάζει χαράτσι 4.000 ευρώ σε ένα ελαφρώς μεταχειρισμένο αυτοκίνητο εισαγωγής, προωθώντας δήθεν τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που και πανάκριβα είναι και η χώρα δεν έχει τις υποδομές να τα εξυπηρετήσει.

Το ότι ένα αυτοκίνητο είναι Euro 4 ή Euro 5 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ρυπαίνει περισσότερο από ένα Euro 6 αυτοκίνητο. Ένα Euro 6, των 2.000 κυβικών, μπορεί να ρυπαίνει περισσότερο από ένα Euro 4, των 1.200 κυβικών, ενώ τα υβριδικά Euro 4 παράγουν λιγότερα καυσαέρια ακόμα και από καινούργια αυτοκίνητα.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τον “αυτοκινητοκτόνο” νόμο και να θεσπίσει επιτέλους:

Την άρση των παράνομων, για την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, δασμών, που έχουν βαφτιστεί “τέλος ταξινόμησης”. Η Ε.Ε. απαγορεύει την επιβολή δασμών σε ενδοκοινοτικό εμπόριο, η δε ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι κάθε “τέλος” θα πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Πόσο κοστίζει στο κράτος η ταξινόμηση, δηλαδή η καταγραφή ενός αυτοκινήτου σε μια κατηγορία –ενέργεια που γίνεται ηλεκτρονικά σε μερικά δευτερόλεπτα– για να πρέπει ο πολίτης να πληρώσει “τέλος” μέχρι και δεκάδες χιλιάδες ευρώ;
Την άρση κάθε δήθεν περιβαλλοντικού φόρου και τον καθορισμό δύο συγκεκριμένων ορίων εκπομπής καυσαερίων, ανεξαρτήτως κυβισμού. Πάνω από τον πρώτο θα επιβάλλεται περιβαλλοντικός φόρος και πάνω από τον δεύτερο οι ρυπαίνουσες “σακαράκες” απλώς δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στις πόλεις.

Τη δραστική μείωση των τεράστιων τελών κυκλοφορίας, που ουσιαστικά απαγορεύουν τη χρήση ενός ασφαλούς οικογενειακού αυτοκινήτου και αναγκάζουν τον πολίτη να οδηγεί παλιά αυτοκίνητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά του.
Τη μείωση του ληστρικού φόρου στα καύσιμα.

Να μην ξεχνάμε ότι η “οικολογική ταυτότητα” των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι σχετική. Δεν παράγουν καυσαέρια εκεί όπου κυκλοφορούν. Όμως, παράγονται καυσαέρια, και μάλιστα πολύ περισσότερα από τα συμβατικά αυτοκίνητα, εκεί όπου παράγεται το ρεύμα που χρησιμοποιούν. Μόνο όταν καταφέρουμε ο ηλεκτρισμός να προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι όντως “καθαρά”.

Η πολλή “Γκρέτα” βλάπτει σοβαρά την ευθυκρισία.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα κάποιας συγκεκριμένης συντεχνίας, αλλά το δικαίωμα κάθε πολίτη να αγοράζει τα μηχανήματα, που τον εξυπηρετούν χωρίς την “νταβατζίδικη” παρέμβαση ενός ακόρεστου για φορολογικά έσοδα κράτους στην αγορά και στη ζωή του. Υπερασπίζεται, επίσης, το δικαίωμα κάθε επαγγελματία να εμπορεύεται το προϊόν που επιλέγει, χωρίς το κράτος να του βάζει τρικλοποδιές, αλλάζοντας συνεχώς το νομικό και φορολογικό πλαίσιο.

Facebook Comments