Το πρόστιμο επιβλήθηκε καθώς, μετά από επτά χρόνια ερευνών, αποδείχθηκε ότι οι δύο τράπεζες, η Commerzbank και η Λαϊκή Τράπεζα, συνέπραξαν, ώστε να δημιουργήσουν δύο δομημένα ομόλογα, τα οποία χρησιμοποιούσε η τότε ισχυρή διοίκηση της Μαρφίν-Λαϊκής για έμμεση αγορά μετοχών της ίδιας της Μαρφίν-Λαϊκής, καθώς και μετοχών εταιρειών του Ομίλου Marfin Investment Group, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόστιμο κατά της γερμανικής τράπεζας αποτελεί την κατάληξη έρευνας που ξεκίνησε το 2013, όταν η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου προσκόμισε στον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στοιχεία, τα οποία συμπεριελάμβαναν email με συνομιλίες, που επιβεβαίωναν αθέμιτες πρακτικές και χειραγώγηση μετοχών. Μάλιστα ένας ογκωδέστατος φάκελος είχε σταλεί και στην πρόεδρο της εποπτικής αρχής τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών της Γερμανίας (BaFIN). Τον φάκελο συνόδευε επιστολή, με την οποία ζητείτο από την BaFIN να εξετάσει τις ενέργειες της γερμανικής τράπεζας σε σχέση με την χρήση δομημένων ομολόγων για αγορές μετοχών της Μαρφίν-Λαϊκής από την ίδια τη Μαρφίν-Λαϊκή.

Εισήγηση για αστικές αγωγές

Μιλώντας στην DW η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε δικαιωμένη για την απόφαση, παρά το γεγονός ότι αυτή λήφθηκε επτά χρόνια μετά τις καταγγελίες της. Διατύπωσε μάλιστα τη θέση πως, μετά την καταδικαστική απόφαση, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο αστικών αγωγών εναντίον της Commerzbank, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια που διοχετεύονταν στα δομημένα ομόλογα με στόχο τη χειραγώγηση των μετοχών θα επιστραφούν και θα δοθούν στους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας που απώλεσαν τις καταθέσεις τους λόγω του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων το 2013.

Facebook Comments