Ο πρώτος χρόνος όλων των κυβερνήσεων περνά εύκολα και ευχάριστα. Υπάρχει λαϊκή αποδοχή, ελπίδα για κινήσεις που θα βοηθήσουν την χώρα και τον απλό κόσμο, πρόσωπα που δεν έχουν φθαρθεί σε κυβερνητικές θέσεις, μιλάμε τέλος πάντων για τον χρόνο του μέλιτος που όλες οι κυβερνήσεις βιώνουν. Μετά από τον πρώτο χρόνο αρχίζουν τα δύσκολα. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα δύσκολα τον βρήκαν πριν καν κλείσει εξάμηνο. Πρώτα η Τουρκία στον Έβρο και στην συνέχεια ο κορονοϊός, στην πραγματικότητα δεν του επέτρεψαν να ξεδιπλώσει την πολιτική του όπως την είχε σχεδιάσει πριν βρεθεί στην θέση του πρωθυπουργού. Οι απρόσμενες αυτές δυσκολίες όμως, του έδωσαν μια άλλη δυνατότητα. Να αποδείξει ότι είναι καλός στην αντιμετώπιση κρίσεων και να πείσει πως λειτουργεί καλά υπό πίεση. Αυτά τα δυο, ήδη τα πιστώνεται.

Παραλλήλως όμως βρέθηκε μπροστά σε προβλήματα που ήταν αδύνατο να διανοηθεί κανείς. Η κατάσταση της οικονομίας είναι πρωτόγνωρη λόγω του lock down και της κατάρρευσης του τουρισμού, ανεξαρτήτως αν αυτό προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες και χτύπησε όλο τον πλανήτη. Ο καθένας όμως κοιτάζει τον εαυτό του, το νοικοκυριό του και την χώρα του, η γνώση ότι αυτά συμβαίνουν παντού δεν είναι απαραιτήτως παρηγορητική. Αλλά το σοβαρότερο είναι ότι το ξεπέρασμα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης χρειάζεται καινούριες λύσεις, τις οποίες ο Μητσοτάκης και το επιτελείο τους πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν.

Η πεποίθηση που βγαίνει από τις έρευνες της κοινής γνώμης είναι ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης. Έχουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, ενώ απέναντι τους είναι μια αντιπολίτευση που ταλανίζεται από θεσμικά σκάνδαλα και ανυπαρξία γραμμής. Αυτό λύνει τα χέρια της κυβέρνησης να κάνει την πολιτική της, καθώς δεν θα κάνει διμέτωπο με τα προβλήματα από τη μια και με την αντιπολίτευση από την άλλη. Θα έχει ένα μέτωπο μόνο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα για τον Κυριάκο γίνονται αυτομάτως εύκολα.

Η φετινή ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 7%-8% όπως όλα δείχνουν, ενώ η ανάπτυξη το 2021 υπολογίζεται πάνω από 6%. Αλλά ποιος μπορεί να υπολογίσει με βεβαιότητα τέτοια πράγματα μέσα σ’ αυτό το ανώμαλο και απρόβλεπτο διεθνές περιβάλλον; Η μόνη βεβαιότητα που υπάρχει είναι ότι απαγορεύεται η στασιμότητα, η αδράνεια και η επανάπαυση σε παλιές οικονομικές και πολιτικές συνταγές. Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η πλήρης αδιαφορία της κυβέρνησης για τα πολιτικά κόστη που έχουν αυτές, είναι η αδιαμφισβήτητη συνταγή. Είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός σ’ έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο και επίφοβο κόσμο.

Μπορεί να λειτουργήσει έτσι ο Κυριάκος, μέσα στις συνθήκες πίεσης που δημιουργεί η οικονομική κρίση; Ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρηματικότητα, αλλαγές στο δημόσιο, παράκαμψη των συντεχνιών και των αιώνιων αναχωμάτων που βάζει η ελληνική νοοτροπία, αυτά είναι που θα μας δώσουν ώθηση. Εξαγωγικός προσανατολισμός της οικονομίας, νέες τεχνολογίες παρά τις αντιδράσεις που πάντα υπάρχουν, αλλαγή οικονομικού μοντέλου όπου απαιτείται, υποβοήθηση νέων πράσινων πολιτικών, εμπεριέχουν το σπέρμα της μελλοντικής επιτυχίας της χώρας. Αλλιώς, ενδέχεται να μπούμε μέσα σ’ ένα καινούριο τέλμα από το οποίο θα κάνουμε άλλη μια δεκαετία να βγούμε και στο τέρμα του θα μας δούμε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο χάσμα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή την φορά όμως και ξέρουμε και μπορούμε. Αρκεί να το αποφασίσουμε. 

Facebook Comments