Τα ποσοστά της ανεργίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες παγκοσμίως θα διαμορφωθούν το 2020 στο υψηλότερο επίπεδο από την Μεγάλη Ύφεση και δεν θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2022 το νωρίτερο, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός προειδοποίησε ακόμη να μην αποσυρθούν γρήγορα τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, και τόνισε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να ξεκινήσουν νέα προγράμματα για να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζομένους, ιδιαίτερα όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά.

Τα ποσοστά ανεργίας θα μπορούσαν να διαμορφωθούν ακόμη υψηλότερα εάν ξεσπάσει ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού και επιβληθούν νέα lockdowns.

Εάν οι ΗΠΑ πληγούν από ένα δεύτερο κύμα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι τα ποσοστά της ανεργίας του 12,9% το 2020 και το 11,5% το 2021, σε σχέση με το 11,3% το 2020 και 8,5% το 2021, εάν δεν υπάρχει βιώσιμη ανάκαμψη.

Τα lockdowns που επέβαλαν οι κυβερνήσεις από τα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον ιό, οδήγησαν σε μεγάλης κλίμακας απολύσεις. Σε όλα τα μέλη του ΟΟΣΑ, το ποσοστό της ανεργίας έχει επιστρέψει σε επίπεδα που τελευταία φορά παρατηρήθηκαν μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Βρισκόμαστε βασικά εκεί που ήμασταν το 2010, τόνισε ο Stefano Scarpetta, διευθυντής του τμήματος απασχόλησης στον ΟΟΣΑ. “Σε τρεις μήνες έχουμε χάσει όλα τα κέρδη στην απασχόληση που χρειάστηκαν μια δεκαετία για να επιτευχθούν”.

Facebook Comments