Ουδείς εκ των έξι εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή εμφανίστηκε στη συζήτηση, δημιουργώντας νέα ερωτήματα για τη στάση που επιμένει να τηρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση στα διεθνή fora σε μία σειρά από ευαίσθητα εθνικά θέματα (ελληνοτουρκικά, Μεταναστευτικό κτλ), καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της ευρωομάδα της ΝΔ.

Η ανακοίνωση των ευρωβουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ζητούν να πάρει θέσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει αναλυτικά ως εξής:

«Η στάση αυτή προκαλεί ανησυχητικά ερωτήματα. Πώς εξηγείται η παντελής απουσία της σε αυτό το μείζον ζήτημα που άπτεται των εθνικών μας συμφερόντων; Πώς συμβαδίζει με τις έντονες δηλώσεις και αντιδράσεις των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση που είχε βγάλει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; Πώς ερμηνεύεται η προσπάθειά τους να μας πείσουν ότι με δική τους πρωτοβουλία ήθελαν να γίνει συζήτηση και να υπάρξει και ψήφισμα, όταν οι ίδιοι σήμερα απείχαν πλήρως; Μήπως τελικά δεν ήθελαν να στενοχωρήσουν τους συντρόφους τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της GUE/NGL;» Τελευταίο «κρούσμα» της εν λόγω συμπεριφοράς των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η ανακοίνωση που εξέδωσαν κατά των υπουργών της κυβέρνησης, κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Μηταράκη και Κουμουτσάκη με αφορμή την παρουσία τους μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs / LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για πολιτική απομόνωση των τριών υπουργών και για αλαζονική στάση τους, με την οποία, όπως περιγράφεται, «κατάφεραν να “εξοργίσουν” ακόμη περισσότερο τα μέλη της Επιτροπής με αποτέλεσμα να δεχτούν βαρείς χαρακτηρισμούς, όπως του ισπανού σοσιαλιστή Ντομενέκ Ρουίθ Ντεβέσα, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη ρητορική των ελλήνων αξιωματούχων ως “ακροδεξιά”».

Διαψεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς καταδίκασαν έντονα τη στάση της τουρκικής ηγεσίας, της απόπειρας γεωτρήσεων και τις απειλές εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, προφανώς σε πλήρη συνεννόηση και με την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Είναι κρίμα που η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να μην προβάλει την καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και καταφεύγει σε «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» πολιτική».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία για άλλη μια φορά καταφεύγει σε «ευτελή» επιχειρήματα και «φθηνή αντι – ΣΥΡΙΖΑ» μικροπολιτική. Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου υπήρξε ομόθυμη και έντονη καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας από όλες ανεξαιρέτως τις πολιτικές ομάδες προκλήθηκε και με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς καταδίκασαν έντονα τη στάση της τουρκικής ηγεσίας, της απόπειρας γεωτρήσεων και τις απειλές εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, προφανώς σε πλήρη συνεννόηση και με την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει καλά ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ομιλίας – παρέμβασης στην Ολομέλεια εξ αποστάσεως, αντίθετα υπάρχει δυνατότητα ψήφου. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει για άλλη μια φορά τους ανακριβείς ισχυρισμούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος περί δήθεν μη καταδίκης της προκλητικότητας της Τουρκίας από την Αριστερά παρότι αποδείχθηκαν απολύτως ψευδείς. Είναι κρίμα που η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να μην προβάλει την καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και καταφεύγει σε «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» πολιτική.

Facebook Comments