Παρά τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στα οποία έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση καθώς και την τεράστια τόνωση που έχουν προσφέρει ή που αναμένεται να προσφέρουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι διεθνείς οίκοι καθώς και εγχώριοι συνεχίζουν να εκτιμούν πως η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα είναι απότομη και βαθιά. Ένας σημαντικός οδηγός και στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, αναμένεται να αποτελέσει το βασικό όπλο που θα γονατίσει το ΑΕΠ. Και σε αυτό, οι Έλληνες πολίτες έχουν βάλει το… χεράκι τους.

Το χτύπημα στον κλάδο λόγω Covid-19 ήταν αναμενόμενο. Ωστόσο οι έστω και λίγοι τουρίστες που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν μακριά από τις χώρες τους φέτος, θα έχουν στο νου τους και την ασφάλεια που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή, εν μέσω καλοκαιριού και ανοίγματος της οικονομίας και των μεταφορών,  η εκάστοτε χώρα. Ναι, η Ελλάδα διαχειρίστηκε πολύ καλά την κρίση, λόγω του γρήγορου lockdown. Ωστόσο, μετά ήρθε η χαλάρωση των μέτρων και η γενικότερη – δυστυχώς – χαλάρωση κάποιων (αρκετών) Ελλήνων οι οποίο αρνούνται να τηρήσουν μέτρα διαφύλαξης της υγείας των υπολοίπων. Ακόμη και στην τηλεόραση έχουμε ακούσει να λένε (δημοσιογράφοι και μη) «τώρα, μετά τον κορονοϊό…», λες και η πανδημία τελείωσε. Η χαλάρωση λοιπόν και η απροσεξία, θα το δούμε, θα μας κοστίσει ακριβά. Και σε ζωές.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η ING σημείωσε πως αν και η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να προετοιμαστεί για το άνοιγμα της θερινής περιόδου, ωστόσο, η ανταπόκριση διεθνών τουριστών – των οποίων οι δαπάνες εκτιμώνται στα δύο τρίτα των συνολικών δαπανών για τον τουρισμό και την ψυχαγωγία στην Ελλάδα – μπορεί να μην είναι τόσο γρήγορη όσο αναμενόταν, με τους περιορισμούς στον προϋπολογισμό τους και τις επιδημικές ανησυχίες να αναμένεται να αποδειχθούν ισχυροί λόγοι για να επιλέξουν να μείνουν στο «σπίτι» και να μην επισκεφτούν την Ελλάδα φέτος.

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την επανεκκίνηση του τουρισμού, η εικόνα από το μέτωπο των κρατήσεων στα ξενοδοχεία έχει προσγειώσει τις προσδοκίες για σημαντική ανάσα μετά το «πάγωμα» του κλάδου στο β’ τρίμηνο.  Η Deutsche Bank μέσα από ανάλυσή της για τους ασφαλείς προορισμούς για διακοπές φέτος, έρχεται να εξηγήσει ουσιαστικά γιατί παρά την επιτυχή διαχείριση της κρίσης που χαρακτήρισε την Ελλάδα κατά την διάρκεια του lockdown, και παρά το γεγονός ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στις 10 ομορφότερες του κόσμου, οι τουρίστες εμφανίζονται διστακτικοί να επιλέξουν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι.

Το χαμηλό σκορ της Ελλάδας σε τρεις δείκτες που επιλέγει η γερμανική τράπεζα να χρησιμοποιήσει ως μέτρο της ασφάλειας μιας χώρας για τον τουρισμό, υποδηλώνει πως η χαλάρωση των μέτρων και ειδικά η χαλάρωση που έχουν δείξει οι Έλληνες σε ότι αφορά την πανδημία το τελευταίο διάστημα και μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας, τελικά κοστίζουν. Η Deutsche Bank ουσιαστικά δείχνει πως υπάρχουν αρκετές, πιο ασφαλής επιλογές από την Ελλάδα για τους τουρίστες (όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία) με βάση τους εξής δείκτες 1) την αυστηρότητα των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση 2) τον ρυθμός μετάδοσης των νέων κρουσμάτων ημερησίως και 3) τους καταγεγραμμένους θανάτους από Covid-19 σε διάστημα επτά ημερών.

Ο τουρισμός και η… χαλάρωση είναι και ένας από τους λόγους που οι οίκοι αλλάζουν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για την ύφεση στην Ελλάδα φέτος.  

Όπως επισημαίνει η ING, μπορεί η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο να ήταν απροσδόκητα μικρή (1,6%), ωστόσο η πτώση της ζήτησης θα φανεί πραγματικά στο β τρίμηνο όταν και ο πλήρης αντίκτυπος του lockdown φανεί στην οικονομία. Επιπλέον, στο γ’ τρίμηνο η όποια ανάκαμψη της ελληνική οικονομίας θα «καλυφθεί» από το χτύπημα στον τουρισμό. Συνολικά, η ING εκτιμά πως η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 9,5% φέτος, ενώ το 2021 η ανάκαμψη θα περιοριστεί στο 3,8%.

Από την πλευρά της, η Scope Ratings σε έκθεση της για τις προοπτικές του γ’ τριμήνου στην ευρωζώνη, τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε ένα οικονομικό σοκ λόγω της πανδημίας του Covid 19, λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τον τουρισμό, ο οποίος και θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα, καθώς και λόγω του υψηλού ποσοστού των αυτοαπασχολούμενων στην οικονομία.

Ο οίκος τόνισε πως εκτός από τις δράσεις πολιτικής από τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδίως την ΕΚΤ, τα προληπτικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της κρίσης της δημόσιας υγείας και τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ενεργοποιηθεί για τη στήριξη της οικονομίας, αναμένεται να μειώσουν την πτώση της ανάπτυξης το 2020. Ωστόσο η χώρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει μία έντονη ύφεση λόγω του τουρισμού, με το πραγματικό ΑΕΠ να προβλέπεται να μειωθεί κατά 7,8% φέτος από 7% που είχε προβλέψει ο οίκος τον Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως το βασικό σενάριο της Scope προβλέπει μια αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 στις προηγμένες οικονομίες.

Βαθιά ύφεση το 2020 λόγω τουρισμού και εκτόξευση του χρέους βλέπει και η Fitch Solutions για την Ελλάδα. Σε διαδικτυακή παρουσίαση των στελεχών της Fitch Solutions – η οποία αν και ανήκει στον όμιλο του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, είναι ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων – παρουσιάστηκαν οι εκτιμήσεις για την πορεία ευρωπαϊκής οικονομίας το 2020 αλλά και στην μετά Covid-19 εποχή. Σε ότι αφορά τη χώρα μας εκτιμά πως λόγο του βάρους του ελληνικού ΑΕΠ στον τουρισμό, η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 10,4% και θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη μετά το -13,7% της Ιταλίας, ενώ το 2021 αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη κατά 5,9%. Σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος προς ΑΕΠ, προβλέπει αύξηση κοντά στο 198%, ωστόσο δεν εκτιμά πως θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας για την αντιμετώπισή του καθώς οι δράσεις τις ΕΚΤ θα κρατήσουν τον δανεισμό και το κόστος εξυπηρέτησης χρέους σε χαμηλά επίπεδα.

Facebook Comments