Το μήνυμα πως ιδιοκτήτες και ενοικιαστές εμπορικών καταστημάτων είναι στην ίδια… βάρκα θέλησαν να εκπέμψουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ), «κατεβάζοντας» κοινή πρόταση για τις μειώσεις στα ενοίκια.

Πιο αναλυτικά, λίγα 24ωρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει μέχρι και τον Αύγουστο το μέτρο της καταβολής του 60% των μισθωμάτων σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, οι δύο φορείς, με επιστολή τους προς την κυβέρνηση, ζητούν τη θεσμοθέτηση φορολογικής επιστροφής – από 12% έως και 30% – στους ιδιοκτήτες, που επιλέξουν οικειοθελώς να μειώσουν κατά 40% τα επαγγελματικά μισθώματα μέχρι τέλος του έτους. 

«Ξέρω ότι πάρα πολλοί ιδιοκτήτες, ειδικά καταστημάτων σε υψηλή εμπορικότητα, δεν τους αρέσει καθόλου αυτό. Το θεωρούν περίπου προδοτικό. Εγώ, όμως, είμαι υποχρεωμένος, σεβόμενος την εμπειρία μου, την ιστορία μου και τη συνείδησή μου να κάνω την έκκληση αυτή για συναίνεση», τόνισε, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς, για να προσθέσει: «Οι δύο φορείς είχαμε έναν εξαντλητικό διάλογο, που κράτησε πολύ μεγάλο διάστημα και καταλήξαμε στο εξής: να απευθύνουμε συστάσεις προς τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές να τα βρουν μεταξύ τους, ώστε να μην κινδυνέψουν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις. Εδώ, όμως, πρέπει το κράτος να επέμβει και αντί του… μαστιγίου, που κράτησε μέχρι σήμερα, να έρθει με ‘καρότο’. Να νομοθετήσει, δηλαδή, κάτι πολύ απλό: όσοι ενοικιαστές και ιδιοκτήτες τα βρουν μεταξύ τους σε συγκεκριμένα χρονικά (έως τέλος του τρέχοντος έτους) και οικονομικά (μείωση του 40% των μισθώσεων) πλαίσια την επιστροφή έως και του 30% της ζημιάς. Δεν είναι κάτι, που αποκαθιστά τις απώλειες, που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες, είναι κρίσιμο, όμως, ώστε να τους βοηθήσει να πάρουν τη σωστή απόφαση, εκεί, που αυτή χρειάζεται».

Την άποψη πως το θέμα των μισθωμάτων αποτελεί «θηλιά» για τις εμπορικές επιχειρήσεις και ειδικά αυτές, που είναι στο πεζοδρόμιο, που έχουν βιτρίνα, δηλαδή και το ενοίκιο είναι ένα μεγάλο ποσοστό του τζίρου τους, εξέφρασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΣΑ, κ. Σταύρος Καφούνης. «Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι η εστίαση συμπεριλήφθη στους κλάδους, οι οποίοι θα έχουν την υποχρεωτική μείωση του 40% έως και τον Αύγουστο. Πέραν αυτής, το μέτρο θα ισχύσει και για κάποιους κλάδους του εμπορίου – ορθώς, κατά τη γνώμη μου – των αθλητικών ειδών. Αυτός ο διαχωρισμός, όμως, είναι άδικος. Για εμάς θα έπρεπε η στήριξη να δοθεί για το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει σήμερα εμπορική επιχείρηση, που να μην έχει πτώση του τζίρου της κατά τουλάχιστον 20%», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Έχουμε, δηλαδή, εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται και – συμφωνούμε όλοι – ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να υποστηριχθούν. Έτσι, θα πρέπει να επέλθει συμφωνία για μείωση των λειτουργικών εξόδων. Πρέπει, ωστόσο, να σκεφτούμε και την πλευρά των ιδιοκτητών. Αυτή η συμφωνία, λοιπόν, λέει το απλό: Όταν προχωρήσουμε σε μία διμερή συμφωνία, τουλάχιστον ένα 12% της ζημιάς να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες. Διαφορετικά θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα: θα δούμε ‘λουκέτα’ και απώλειες θέσεων εργασίας, θα δούμε αδιάθετα ακίνητα και έναν μεγάλο πτωτικό κύκλο για την οικονομία, στα πρότυπα αυτού, που έχουμε ζήσει την τελευταία 10ετία».

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρωτοβουλία ΠΟΜΙΔΑ και ΕΣΑ δίνει το παράδειγμα της σωστής αντιμετώπισης από διαφορετικούς φορείς για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. «Ζητούμε μία δίκαιη ‘μοιρασιά’ της ζημιάς», σχολίασε, εκτιμώντας πως ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι σέβεται τέτοιου είδους προτάσεις, επικροτεί τη συνεννόηση και τη συνεργασία μεταξύ των φορέων, άρα θα του φανεί παράλογο να μην προχωρήσει στην επίμαχη νομοθετική ρύθμιση.

 

Facebook Comments