«Αβέβαιη» χαρακτήρισε η Κριστίν Λαγκάρντ την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία, που βρίσκεται στα πρώτα της βήματα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας, επεσήμανε ότι η αβεβαιότητα είναι αυξημένη καθώς και ότι η ύφεση το β’ τρίμηνο φαίνεται πως είναι εντός των προβλέψεων που έχει διατυπώσει η τράπεζα.

Η Lagarde επανέλαβε την ανάγκη για μια φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική στάση των κρατών δεδομένης της ραγδαίας συρρίκνωσης της οικονομίας. Η ΕΚΤ απευθύνει έκκληση για περαιτέρω ισχυρή και συντονισμένη προσπάθεια για να προετοιμαστεί το έδαφος και να υποστηριχθεί η ανάκαμψη. “Είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων”, δήλωσε η Lagarde.

Η ΕΚΤ υποθέτει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνει πραγματικότητα και θα είναι ένα ισχυρό μείγμα επιδοτήσεων, σε μεγαλύτερη αναλογία, και δανείων. Οι προσδοκίες είναι υψηλές δεδομένης της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η ζημία που προκλήθηκε στις χώρες και τους τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο αλλά και να υλοποιηθούν κοινά προγράμματα στην κατεύθυνσης της πράσινης, ψηφιοποιημένης οικονομίας.

“Μεγάλος αριθμός” Ευρωπαίων ηγετών κατανοεί τη σημασία του “να μην χάνεται χρόνος”, δήλωσε η Lagarde.

Facebook Comments