Δεν ξέρω αν το διδάσκουν στην Ιατρική σχολή, αλλά ο άνθρωπος για να επιβιώσει χρειάζεται αγαθά. Τα αγαθά τα αποκτά μέσω ανταλλαγών με άλλους ανθρώπους στην αγορά. Αν «παγώσεις» το εμπόριο, εμποδίζεις τους ανθρώπους από το να έχουν πρόσβαση στα αγαθά που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να ευημερήσουν. Χωρίς τα αγαθά αυτά, η υγεία τους θα χειροτερέψει. Επομένως, το να «παγώνεις» την αγορά για το καλό της υγείας είναι μια αντίφαση, η οποία θα έχει οδυνηρές συνέπειες.

Εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμο του εργαστηρίου, κάποιοι ιατροί δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ της «αλάνθαστης» επιστήμης και της ανάγκης του ανθρώπου για δράση υπό αβεβαιότητα. Όπου υπάρχει βεβαιότητα, δεν υπάρχει ζωή. Η ζωή σημαίνει ρίσκο. Μετά από 20 χρόνια ακόμα δεν θα είναι σίγουροι οι «επιστήμονες» και θα θέλουν άλλες δυο εβδομάδες για να δουν πώς πάνε τα πράγματα. Ας καταλάβουν οι ιατροί ότι όσο χρήσιμοι είναι στα ιατρεία τους δίνοντας συμβουλές, άλλο τόσο επικίνδυνοι είναι όταν εφαρμόζουν πολιτικές και επιβάλουν δια βίας τις απόψεις τους.

Τί να πει κανείς και για όσους, ενώ ισχυρίζονται ότι ακολουθούν την επιστήμη, λένε με σοβαρότητα ότι πρέπει πρώτα να βγει το εμβόλιο και μετά βλέπουμε. Αυτό είναι αντιφατικό, διότι η επιστήμη προχωράει αργά. Πρέπει να γίνουν δοκιμές και ξανά δοκιμές. Να γίνει το εμβόλιο σε όσους θέλουν να το δοκιμάσουν πρώτοι. Να γίνουν τυχόν βελτιώσεις και μετά να γίνει το εμβόλιο σε κάποιους παραπάνω που θέλουν. Και, έτσι, αργά και σταθερά, η επιστήμη προχωράει, γνωρίζοντας πάντα πως μπορεί να μην τα καταφέρει και να ξαναρχίσει την προσπάθεια από την αρχή.

Αυτό είναι τελείως αντίθετο με την επείγουσα επιθυμία κάποιων να κάνουν το εμβόλιο άμεσα. Μάλιστα ζητούν να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο για όλους, δηλαδή να γίνει υποχρεωτικό κάτι που δεν υπάρχει, που δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει, δεν έχει δοκιμαστεί και για το οποίο δεν έχουμε καμμία πληροφορία. Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο από την επιστήμη που προχωράει με σύνεση και αμφισβήτηση. Ο επιστήμονας, ακόμα και για ένα πετυχημένο εμβόλιο λέει «ας μην το ρισκάρουμε… ας το ξαναδούμε». Αυτό είναι το αληθινό πνεύμα της επιστήμης, το οποίο πολλοί φανατισμένοι έχουν δυσφημίσει το τελευταίο διάστημα με τον πρωτοφανή φανατισμό που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της υγείας μας.

Facebook Comments