Έχει κλείσει το ραντεβού Μητσοτάκη με Ερντογάν το φθινόπωρο στο Βερολίνο, όπως αποκαλύπτει το Economist, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ελλάδα και η Τουρκία αποφεύγουν την σύγκρουση προς το παρόν».

Στην είδηση που αναδημοσιεύει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, επισημαίνεται ότι η συνάντηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε με τη διαμεσολάβηση Μέρκελ και όπως αναφέρει ο Economist θα γίνει το φθινόπωρο στο Βερολίνο.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Economist, η συνάντηση αυτή, μετά από ένα μακρύ διάστημα τουρκικών προκλήσεων, φαίνεται πως αποτελεί το «αντάλλαγμα» της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Ερντογάν, προκειμένου «να υπάρξει ηρεμία στο Αιγαίο, το υπόλοιπο καλοκαίρι». 

Η Μπρέντα Σάφερ, ειδική στα ενεργειακά του Ατλαντικού Συμβουλίου, δηλώνει ότι «το Δίκαιο της Θάλασσας δεν προσφέρει ξεκάθαρες λύσεις στη Μεσόγειο. Καλά επιχειρήματα μπορούν να προβληθούν και από τις δύο πλευρές», προσθέτοντας ότι τέτοιες διαφορές καταλήγουν να επιλύονται με την βία ή με συμφωνία.

«Μια συμφωνία φαίνεται εφικτή. Μετά από τηλεφωνική κλήση μεταξύ της Άγγελα Μέρκελ και του Ερντογάν, η Τουρκία δήλωσε ότι θα αναστείλει τα σχέδια για γεώτρηση στο Καστελόριζο και θα δώσει την ευκαιρία στις συνομιλίες. Το Oruc Reis έμεινε δεμένο στο λιμάνι. Σε αντάλλαγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσφέρθηκε να συναντήσει τους Τούρκους στο Βερολίνο και να επικρατήσει ηρεμία στο Αιγαίο, για το υπόλοιπο καλοκαίρι. Αυτό είναι σχεδόν εγγυημένο. Ωστόσο, η προθυμία της Μέρκελ να εμπλακεί σε ένα από τα πιο περίπλοκα θέματα της νότιας Ευρώπης είναι ένα καλό σημάδι», γράφει ο Economist.

Facebook Comments