Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων στη χώρα μας εμφανίστηκε εκ νέου στους τηλεοπτικούς δέκτες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτοί είναι οι λόγοι από την αύξηση των κρουσμάτων:

  • ο αυξημένος έλεγχος, η αύξηση της κινητικότητας στην πατρίδα μας, όπως σε πολλές χώρες λόγω της άρσης των μέτρων,
  • η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (πχ κρεατοβιομηχανιά, γάμοι, μπαρ)
  • η μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητας και η αύξηση των ελέγχων, καθώς την  εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχοντα αλλά και το ότι  πολλά άτομα είναι ασυμπτωματικά

Ο ίδιος υπογράμμισε πως πέρα από τα εισαγόμενα έχουμε και αύξηση των εγχώριων. «Θετικό είναι δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας. Χρειάζεται έλεγχος, θέλει εγρήγορση θέλει προσοχή από όλους», ανέφερε.

Ο καθηγητής Τσιόδρας ανέφερε πως κατά μέσο όρο ένα κρούσμα, φέρνει ακόμη ένα. «Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι δεν διαφαίνεται Rο μεγαλύτερο του 1.  Για να μην έχουμε μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων πρέπει να ρίξουμε το Ro κάτω του 1», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι τον Μάιο είχε φτάσει εξαιρετικά χαμηλά στο 0,19.

Ο Σωτήρης Τσίοδρας είπε ότι «μεγάλη ελπίδα τα μονοκλονικά αντισώματα». «Οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά», τόνισε ο καθηγητής ενώ εξέφρασε την ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα.

Το 24% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί το τελευταίο διάστημα. Χαρακτήρισε ως μέσο αλληλεγγύης τη μάσκα και όχι αποξένωσης, τα επιστημονικά δεδομένα την επιβάλλουν. Ανέφερε, επίσης, ότι η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ασπίδα. Ανέφερε ότι το μόνο εγκεκριμένο φάρμακο για τον κορωνοιό είναι η ρεμδεσιβίρη.

«Ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται μόνο στον πνεύμονα, αλλά σε πολλά όργανα. Κάνει πολυοργανική ζημιά. Θα συνεχίσουμε τη ζωή μας, ελπίζω να καταφέρουμε να ξεκουραστούμε λίγο. Αλλά αυτό το καλοκαίρι δεν είναι ίδιο Ελπίζω να μην λυγίσουμε τις επόμενες βδομάδες και να τα καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Facebook Comments