Το A3 αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της Audi καθώς έχει πετύχει 5 εκατομμύρια πωλήσεις από το 1996 .Η τέταρτη γενιά είναι και η καλύτερη καθώς διαθέτει υψηλή τεχνολογία τόσο στα κινητήρια σύνολα όσο στην άνεση και ασφάλεια.
 
Ο εξωτερικός σχεδιασμός έχει ακολουθήσει την “πεπατημένη “με σαφώς πιο εντυπωσιακά στοιχεία στο  αεροδυναμικό αμάξωμα το οποίο ” πατάει” στην πλατφόρμα MQB. Το μήκος είναι στα 4,34 μέτρα, το πλάτος στα 1,82 μέτρα με το ύψος και μεταξόνιο να παραμένουν ίδια  με το προηγούμενο μοντέλο.(Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.343/1.816/1.449 χλστ.)  Το εσωτερικό εντυπωσιάζει με την υψηλή ποιότητα κατασκευής αλλά και τα hi tech στοιχεία. Υπάρχει ψηφιακός πίνακας οργάνων ο οποίος ανήκει στο στάνταρ εξοπλισμό. Στάνταρ είναι και η ψηφιακή οθόνη αφής διαστάσεων 10,1 ιντσών. Εδώ προβάλλονται όλες οι νέες λειτουργίες συνδεσιμότητας και ενεργητικής ασφάλειας .
 
 Ακολουθώντας την πετυχημένη συνταγή των φωνητικών εντολών υπάρχει η σύνδεση με το αυτοκίνητο μέσω της εντολής «Hello Audi» που σου δίνει πρόσβαση στο σύστημα «Functions on Demand». Εσύ δίνεις εντολές και το A3 τις εκτελεί ουσιαστικά με αμφίδρομη επικοινωνία. Σημαντική παράμετρος η δυνατότητα αγοράς και αυτόματης αναβάθμισης του Virtual Cockpit  μέσω της εφαρμογής myAudi 
 
Η έκδοση δοκιμής για τους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της παρουσίασης της στην Ελλάδα ήταν  αυτή με τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα των 1,5 λίτρων που συνδυάζεται με ήπιο υβριδικό σύστημα 48V.  Η ισχύς είναι 150 ίππους /5.000-6.000 σ.α.λ. με την ροπή στρέψης  250 Nm στις 1.500-2.500 σ.α.λ. Όσον  αφορά τις επιδόσεις η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε  8,4 δευτερόλεπτα με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 224 χλμ./ώρα.Tα νούμερα αυτά επιτυγχάνονται χάρη στην συνεργασία με το εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων και το σύστημα  Drive Select όπου επιλέγεις και τα ανάλογα προγράμματα οδήγησης που καλύπτουν από την οικονομία έως και τις σπορ επιδόσεις.Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υβριδική έκδοση  40 TFSIe Plug in Hybrid με αυτονομία 58 χιλιόμετρα μόνο με την ηλεκτρική ενέργεια.  
 
 Το νέο Audi A3 Sportback λανσάρεται στην Ελλάδα αρχικά σε δύο εκδόσεις κινητήρων και τρεις εκδόσεις εξοπλισμού, τις Basic, Advanced και S line. Στην S Line έκδοση υπάρχει πιο σκληρή ανάρτηση η οποία χαμηλώνει το αμάξωμα κατά 15 χλστ. Αν θέλετε μπορείτε να επιλέξετε το σύστημα ηλεκτρονικά μεταβαλλόμενης απόσβεσης  με το οποίο ταμάξωμα χαμηλώνει κατά  10 χλστ.
 
Το αυτοκίνητο είναι άμεσα διαθέσιμο στην χώρα μας στην έκδοση 30 TFSI που έχει στην “καρδιά” του υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 999 κ.εκ. Το μοτέρ συνεργάζεται  με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων και η απόδοση είναι  110 ίππους .Η βασική έκδοση Basic με πλούσιο εξοπλισμό που διαθέτει μεταξύ άλλων και αυτόματο διζωνικό κλιματισμό και 16άρες ζάντες  αλουμινίου κοστίζει 22430 ευρώ.Με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων S tronic η  τιμή ανεβαίνει στα 25.690 ευρώ. Ακολουθεί η έκδοση δοκιμής  35 TFSI MHEV, με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 1.498 κ.εκ.και ήπιο υβριδικό σύστημα. Διατίθεται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων S tronic 7-σχέσεων,  με την απόδση να είναι στους 150 ίππους και κοστίζει 28.990 ευρώ. H έκδοση diesel A3 Sportback 30 TDI S tronic, έχει 27.800 ευρώ. Μέσα στο χρόνο θα έρθει και η έκδοση με τον δίλιτρο diesel κινητήρα .  
 
Το 2021 θα διατίθεται στην Ελλάδα η έκδοση 40 TFSIe Plug in Hybrid με 204 ίππους, με 350 Nm ροπής και με ηλεκτρική αυτονομία 58 χιλιομέτρων .Η τιμή θα κυμαίνεται στα 42.500 ευρώ.Στο τέλος του επόμενου έτους αναμένεται να έρθει και η  κορυφαία  έκδοση RS3 των 400 ίππων με προηγμένο σύστημα τετρακίνησης.Το νέο Audi A3 με εφοδιασμένα με σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, δείχνει σίγουρο ότι θα μπει δυνατά στις πωλήσεις παρά τον σκληρό ανταγωνισμό.
 

Facebook Comments