Ο Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Sameh Shoukry υπέγραψαν συμφωνία για την ΑΟΖ πριν από λίγο στο Κάιρο.

Την ανακοίνωση έκανε ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.
 
Τον έλληνα υπουργό συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη, Άγγελο Αθανασόπουλο, οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Καΐρου είχαν επανεκκινήσει δυναμικά από την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Δένδια στην Αίγυπτο και τις εκτενείς συνομιλίες του με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ αλ – Σούκρι, η οποία είχε ακολουθήσει την υπογραφή της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία στις αρχές Ιουνίου.

Είχε ακολουθήσει νέα συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα και στη συνέχεια είχε υπάρξει ανταλλαγή εγγράφων και χαρτών. Η ελληνική πλευρά ανέμενε την αιγυπτιακή απάντηση που έφθασε τις προηγούμενες ημέρες και έτσι προέκυψε η νέα επίσκεψη Δένδια.

Αν και οι συνομιλίες έχουν λάβει χώρα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους (δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) με το όριο του 28ου μεσημβρινού να αποτελεί το σημείο – κλειδί για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η ύπαρξη του Μνημονίου Συναντίληψης Άγκυρας – Τρίπολης έχει επιδράσει καταλυτικά στην ελληνική σκέψη σε σχέση με προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων.

Η τελετή της υπογραφής
Τη συμφωνία υπογράφουν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ: «Μέρος της τελετής υπογραφής συμφωνίας για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ελλάδας», ενώ ανήρτησε και σχετικές φωτογραφίες.

 

 

 

Facebook Comments