Επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το militaire.gr το τουρκικό ερευνητικό σκάφος το Oruc Reis, έχει ρίξει καλώδια στο “ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας”, αλλά όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές “δεν κάνει έρευνες”.

Mε βάση δε ανάρτηση που δημοσιεύει το armyvoice.gr το τουρκικό ερευνητικό έχει μπει 10 ναυτικά μίλια εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ευρισκόμενο 88 μίλια νότια του Καστελόριζου.

Στην περιοχή βρίσκονται πλοία του ελληνικού Στόλου, τα οποία ανά 15 λεπτά εκπέμπουν ηχογραφημένο μήνυμα ενημερώνοντας τα τουρκικά σκάφη ότι βρίσκονται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες η παρουσία μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων κάνει αδύνατη την όποια απόπειρα διεξαγωγής ερευνών του Ορούτς Ρέις λόγω θορύβου που δημιουργούν στη θάλασσα.

Νωρίτερα:

Στο “κόκκινο” η ένταση στα ελληνοτουρκικά μετά μετά και τη νέα ακραία τουρκική πρόκληση, με την Άγκυρα να εκδίδει πριν από λίγο νέα Navtex ως απάντηση στην αντίστοιχη ελληνική που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρει η τουρκική ενημερωτική ιστοσελίδα trthaber.com, η νέα Navtex ανακοινώθηκε για την περιοχή όπου το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές μελέτες, και θα έχει ισχύ έως τις 23 Αυγούστου και

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα μαζί με το Oruc Reis θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες στο σημείο που δεσμεύει η νέα Navtex και τα πλοία Ataman και Cengiz Han.

Νωρίτερα:

Νέα τουρκική NAVTEX εκδόθηκε σήμερα (10.08.2020), για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου.

Η NAVTEX ενεργοποιείται από σήμερα και θα έχει ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου. Υπενθυμίζουμε, ότι σήμερα ενεργοποιήθηκε επίσης η Navtex που αφορά άσκηση με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή, που βρίσκεται ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Ρόδο. Η ανακοίνωση του τουρκικού Γραφείου Πλοήγησης, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα διεξάγει άσκηση με πυροβόλα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ναυτική οδηγία της Τουρκίας ισχύει για τις 10 και 11 Αυγούστου.

Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνεδρίαση ορίστηκε μία ώρα μετά την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους Σωτήρη Τσιόδρα, Νίκο Χαρδαλιά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας και τη λήψη νέων μέτρων. 

Facebook Comments