Για τρίτη μέρα το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

MarketNews

Για τρίτη μέρα το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Για τρίτο 24ωρο βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδα το τουρκικό πλοίο Oruc Reis με την Άγκυρα να προκαλεί ολοένα και περισσότερο ενώ αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ήδη από προχθές, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι προφανές ότι λειτούργησαν αποτρεπτικά με αποτέλεσμα το Oruc Reis να μην μπορέσει να ξεκινήσει έρευνες. Όλες οι άδειες στις ένοπλες δυνάμεις εξ αρχής της κρίσης ανακλήθηκαν.

Χθες διήρκησε τρεις ώρες η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Σε σχετική ανακοίνωση, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, καθώς και ο γ.γ. Αντώνιος Οικονόμου.

Επίσης, χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα. Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και μπορεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, να έστειλε σαφές μήνυμα καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας, τονίζοντας πως «η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού», ωστόσο υπάρχει ανάγκη ουσιώδους παρέμβασης του διεθνούς παράγοντα, και ειδικότερα της Γερμανίας που βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ.

Επιπλέον, ο Εκπρόσωπος της ΕΕ, Πίτερ Στάνο, απαντώντας σε ερώτημα που του έθεσε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Απόστολος Μαγγηριάδης, δήλωσε τα εξής:

«Όπως θυμάστε, τον Ιούλιο το ΣΕΥ (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων) υποστήριξε ευρέως την ανάθεση στον Ύπατο Εκπρόσωπο να διερευνήσει περαιτέρω διαύλους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των εντάσεων και στην επίτευξη συμφωνιών για θέματα τα οποία δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Σημειώνεται δε, ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, θα ετοιμάσει επιλογές για επιπλέον κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα των Τουρκικών κινήσεων, και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις με το Oruc Reis και την τουρκική προκλητικότητα έκανε λόγο για «σόου Ερντογάν» με το Oruc Reis και εν συνεχεία υπερθεμάτισε, λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να κάνουμε με μια κανονική και προβλέψιμη κατάσταση… παρορμητικός ο Ερντογάν… Η Μέρκελ έχει ζητήσει να μιλήσει μαζί του, αλλά το παλάτι βρίσκει τεχνικούς λόγους για να μη μιλήσει… και η κυρία Τσιλέρ δεν ήθελε να πάρει το τηλέφωνο του Κλίντον στην κρίση των Ιμίων μέχρι να τελειώσει, να πάρει αυτό που επεδίωκε… Έτσι και ο Ερντογάν περιμένει να εδραιώσει τη δική του επιχείρηση, να την ολοκληρώσει και μετά να μιλήσει με την Μέρκελ και να δει τι μπορεί να πετύχει…».