Οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» δε δίστασαν να εκφράσουν την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα αναφορικά με την τεταμένη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα για την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος με τουρκική στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Ορούτς Ρέις.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ιταλία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο προγραμματισμένο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στα Νέα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του άρθρου 42 που είναι γνωστό ως «η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διευκρίνισε ότι «αναλόγως των εξελίξεων, παραμένει μια επιλογή».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμβουλίου, τόνισε την ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σε ανάρτησή του στο twitter επανέλαβε την πρόταση του Βερολίνου για διάλογο μετάξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βιέννη.

Facebook Comments