Η SKODA AUTO αποκαλύπτει το ολοκαίνουργιο ENYAQ iV και κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής της για την ηλεκτρική κινητικότητα. Το πλήρως ηλεκτρικό SUV είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής της SKODA που βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα (MEB) ειδικά για ηλεκτρικά μοντέλα, του Volkswagen Group. Το μοντέλο ξεκινά  την εμπορική του καριέρα με μία ειδική έκδοση, την Founders Edition, η οποία περιορίζεται σε 1.895 μονάδες, αποτίοντας φόρο τιμής στο έτος ίδρυσης της μάρκας και εορτάζοντας τα 125 χρόνια ιστορίας της.  
 
 Τα αυτοκίνητα Founders Edition διατίθενται σε δύο παραλλαγές κινητήρα/μπαταρίας και δύο χρώματα. Έχουν ζάντες 21 ιντσών, σπορ μπροστινό και πίσω σπόιλερ και όσον αφορά στη Design Selection διαθέτουν το ecoSuite, με αειφόρα επεξεργασμένο δέρμα.  Το ENYAQ iV διαθέτει μια ολοκαίνουργια φιλοσοφία κίνησης, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που προσφέρει η αρθρωτή πλατφόρμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων MEB, του Volkswagen Group. 
 
 Τρεις χωρητικότητες μπαταρίας, πέντε επίπεδα ισχύος που κυμαίνονται από 109 έως 225 kW (148 έως 306 ίπποι, αντίστοιχα) και πίσω κίνηση ή τετρακίνηση, καλύπτουν πολλές διαφορετικές απαιτήσεις και χρήσεις. Με αυτονομία έως 510 χλμ. στον κύκλο WLTP, το ENYAQ iV προσφέρει χαρακτηριστική πρακτικότητα για καθημερινή χρήση. Επιπλέον, μπορεί να σύρει ρυμουλκούμενα βάρους έως 1.400 κιλά (κλίση 8%) ή 1.200 κιλά (κλίση 12%).  
 
 Το βασικό SKODA ENYAQ 50 iV είναι εξοπλισμένο με κινητήρα 109 kW και πίσω κίνηση. Η μέγιστη ροπή του είναι 220 Nm. Η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει ολική χωρητικότητα 55 kWh (52 kW net) και έχει αυτονομία έως 340 χλμ.. Εξοπλισμένο με μπαταρία 62 kWh (58 kWh net), το ENYAQ 60 iV με ισχύ 132 kW μπορεί να καλύψει έως και 390 χλμ.. Η μέγιστη ροπή του είναι 310 Nm.  Το ENYAQ 80 iV έχει ισχύ 150 kW, ροπή έως 310 Nm και, με 510 χλμ. στον κύκλο WLTP, διαθέτει τη μεγαλύτερη αυτονομία. Η μπαταρία 82 kWh (77 kWh net) χρησιμοποιείται επίσης στις δύο παραλλαγές τετρακίνησης – σε συνδυασμό με το δεύτερο ηλεκτροκινητήρα στον μπροστινό άξονα, το ENYAQ 80x iV παράγει 195 kW και το ENYAQ vRS iV αποδίδει 225 kW. Και τα δύο αυτά μοντέλα έχουν αυτονομία 460 χλμ.  
 
 Η μπαταρία 82 kWh, η οποία έχει καθαρή χωρητικότητα 77 kWh, μπορεί να φορτιστεί από 5 έως 80% σε μόλις 38 λεπτά σε αντίστοιχα σημεία ταχείας φόρτισης DC. Στο σπίτι, το ENYAQ iV μπορεί βολικά να «ανεφοδιαστεί» κατά τη διάρκεια της νύχτας χρησιμοποιώντας ένα wallbox AC έως 11 kW – ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας, αυτή η διαδικασία διαρκεί από έξι έως οκτώ ώρες. Επιπλέον, το ENYAQ iV είναι εξοπλισμένο με έναν ειδικό φορτιστή γενικής χρήσης iV που ταιριάζει σε όλες τις συμβατικές πρίζες φόρτισης.   
 
Το κορυφαίο SKODA ENYAQ vRS iV είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό στην οδήγηση. Επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,2 δευτερόλεπτα και επιτυγχάνει τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα – 20 χλμ./ώρα γρηγορότερα από άλλες παραλλαγές ισχύος. Το SUV μπορεί προαιρετικά να εξοπλιστεί με ηλεκτρικά πτυσσόμενο κοτσαδόρο. Μεγάλη γκάμα συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, στην οποία περιλαμβάνεται το Travel Assist, το οποίο έχει πλέον ακόμη περισσότερες λειτουργίες, καθώς και τηλεχειριζόμενο και προγραμματιζόμενο τρόπο στάθμευσης.  
 
 Στις 13 ίντσες, η κεντρική οθόνη του ENYAQ iV είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη σε μοντέλο SKODA. Επιπλέον, το ολοκαίνουργιο SUV είναι πάντα και έξυπνα συνδεδεμένο. Η φόρτιση της μπαταρίας και ο κλιματισμός του εσωτερικού μπορούν να ελεγχθούν εύκολα εξ αποστάσεως μέσω της εφαρμογής SKODA Connect.   
 
Πιστή στην παράδοση της μάρκας, η SKODA έχει αναπτύξει λύσεις Simply Clever ειδικά για ηλεκτρικά οχήματα, όπως ένα καθαριστικό για το καλώδιο φόρτισης, ένα προστατευτικό κάλυμμα για την υποδοχή φόρτισης και ένα ξεχωριστό χώρο φύλαξης για το καλώδιο φόρτισης κάτω από το δάπεδό του χώρου αποσκευών. Η νέα κεντρική κονσόλα διατεταγμένη σε δύο επίπεδα παρέχει άφθονο αποθηκευτικό χώρο ενώ ένα έξυπνο ένθετο διασφαλίζει ότι το ψεύτικο δάπεδο του χώρου αποσκευών είναι πάντα τακτοποιημένο.   
 
 Το MySKODA Powerpass διασφαλίζει ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να επαναφορτίσουν τα οχήματά τους στα περισσότερα σημεία φόρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας μόνο μία κάρτα. Επιπλέον, η SKODA συμμετέχει στην κατασκευή του δικτύου γρήγορης φόρτισης Ionity σε όλη την Ευρώπη. Προσφέρονται τρεις εκδόσεις του wallbox SKODA iV για φόρτιση στο σπίτι. Με το καλώδιο γρήγορης φόρτισης, το SKODA ENYAQ iV επαναφορτίζεται και σε σταθμούς γρήγορης φόρτισης.

Facebook Comments