Έχουμε κάποιες έντονες σκέψεις πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Πρώτα από όλα είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «DIE WELT» που προκάλεσε τόση αίσθηση και έκανε λόγο για εντολή του Ερντογάν να βυθιστεί ένα Ελληνικό πολεμικό πλοίο ή να καταρριφτεί ένα πολεμικό αεροπλάνο.

Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι το δημοσίευμα ήταν προϊόν ενός πολυμήχανου δημοσιογράφου ο οποίος για χάρη της καυτής είδησης άπλωσε το μακρύ του χέρι μέσα στο Προεδρικό ανάκτορο του Ερντογάν και αποκάλυψε τις πολεμοχαρείς εντολές του Τούρκου προέδρου εναντίον μας.

Ασφαλώς κάποιοι ήθελαν κάτι να καταφέρουν βγάζοντας την συγκεκριμένη είδηση αυτήν την εποχή, όπου μέσα σε μόλις δύο μήνες γινόμαστε μάρτυρες της δεύτερης κορύφωσης του πολέμου των «Naftex».  Δεύτερον είναι η διάδοση της ψευδούς είδησης για έναρξη Ελληνοτουρκικού διάλογου με αιχμή του δόρατος τις αφελείς δηλώσεις του κυρίου Στόλτεμπεργκ.

Αλλά ας σταθούμε λίγο παραπάνω στην πιο τρανταχτή από τις δύο ειδήσεις. Στο δημοσίευμα της «DIE WELT» .      

Τι ήθελαν να καταφέρουν όμως οι πληροφοριοδότες του γερμανού δημοσιογράφου; Για να το απαντήσουμε αυτό ας ανατρέξουμε στο εν λόγω δημοσίευμα:

«Το ειδικό σχέδιο για εμπλοκή πολέμου ακολουθεί την παρακάτω αλληλουχία ενεργειών:

  1. Στην αρχή γίνονται παρασκηνιακές συνομιλίες
  2. Ακολουθεί στρατιωτική άσκηση μικρής κλίμακας
  3. Κατόπιν γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας
  4. Στο πλαίσιο αυτών γίνονται προειδοποιητικές βολές
  5. Και αμέσως μετά ακολουθεί η επίθεση και η πολεμική εμπλοκή με την βύθιση πλοίου ή την κατάρριψη αεροσκάφους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Τουρκία βρίσκεται στο στάδιο 2 και στις αρχές Σεπτεμβρίου εισέρχεται στο στάδιο 3 κατόπιν μεγάλων ασκήσεων που ανακοίνωσε βόρεια της Κύπρου.  Μπορεί με μεγάλη καθυστέρηση η είδηση αυτή να διαψεύστηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ αλλά η πρόθεση και ο σχεδιασμός του πολεμικού επεισοδίου μένει.    

Η πένα στην προκειμένη περίπτωση θεωρείται πιο αποτελεσματική από το σπαθί και η ισχυρή και αξιοθαύμαστη τουρκική προπαγάνδα επέλεξε το δημοσίευμα της «DIE WELT» ως τα  προειδοποιητικά πυρά που θα μας σύρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φοβούμενους την πολεμική σύγκρουση. Πίστευαν ίσως ότι η Ελληνική κοινή γνώμη θα θορυβούνταν και αυτός της ο θόρυβος θα ασκούσε πίεση στην κυβέρνηση. Πίστεψαν ότι ο φόβος θα προκαλέσει πτώση του ηθικού στην κοινωνία μας. Αλλά στην συγκεκριμένη φάση τα προπαγανδιστικά πύρα αποδείχθηκαν άσφαιρα γιατί η κοινωνία όλη μπροστά στις απειλές είχε να αντιτάξει την πραγματικότητα. Η επακούμβιση ή ο εμβολισμός της «Kemal Reis», το κυνήγι των τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο και οι πτήσεις κάτω από τα τουρκικά ραντάρ δεν είναι προπαγάνδα αλλά πραγματικότητα.

Και αμέσως μετά την προπαγάνδα της κλιμάκωσης σειρά έχει η προπαγάνδα της αποκλιμάκωσης. Τα Επίσημα και αφελή χείλη του κ. Στόλτεμπεργκ ύψωσαν λευκή σημαία εκεχειρίας. Όμως η σημαία είναι ψεύτικη και η εκεχειρία είναι ένα κακέκτυπο σόφισμα της Τουρκικής προπαγάνδας για να εμφανιστεί, αφού πρώτα έχει απειλήσει με πόλεμο, ως η μόνη φιλειρηνική δύναμη στην περιοχή.

Αυτή η εναλλαγή κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης εντάσσεται στον πόλεμο νεύρων που διεξάγει η Άγκυρα. Στο παρελθόν όποτε επιχείρησε κάτι ανάλογο η Τουρκική προπαγάνδα το είχε καταφέρει υποδειγματικά. Τώρα όμως οι κινήσεις της είναι σπασμωδικές, βεβιασμένες και κακής ποιότητας για αυτό δεν έχουν και το επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα.                    

Εδώ και δύο μήνες μέσα στις «Naftex», την ρητορική μίσους και τις τρελές διπλωματικές απαιτήσεις της Αγκύρας διεξάγεται στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο ένας πόλεμος του Λυκόφωτος. Οι δύο στόλοι είναι παραταγμένοι σε θέσεις μάχης, υπερπτήσεις γίνονται, υποβρύχια κάνουν αισθητή την παρουσία τους και όλοι περιμένουν τον αντίπαλο να κάνει την πρώτη κίνηση ξεκινώντας το θερμό επεισόδιο που θα καθορίσει την σχέση ισχύος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μέχρι τον Οκτώβριο που – ελπίζουμε- οι καιρικές συνθήκες θα βάλουν ένα αναγκαστικό τέλος στην περιπέτεια αυτή, η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι αυτή που θα ξεκινήσει το επεισόδιο αλλά πρέπει να είναι αυτή που θα το τελειώσει.                                       

Facebook Comments