Δεν ανανέωσε τη NAVTEX για το Oruc Reis η Τουρκία και έτσι το ερευνητικό πλοίο, συνοδεία των υποστηρικτικών σκαφών, να έχει εξέλθει από την παράνομα δεσμευμένη περιοχή και να αγκυροβολεί στο λιμάνι της Αττάλειας.

Λίγες ώρες πριν τη λήξη της NAVTEX πάντως, το Oruc Reis κινούνταν νότια του Καστελλορίζου, με κατεύθυνση βορειοανατολική και με ταχύτητα περίπου 9 κόμβων, οπότε ήταν σχεδόν βέβαιο ότι είχε μαζέψει τα καλώδια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Γενί Σαφακ, η απόφαση για την επιστροφή του Oruc Reis και την μη ανανέωση της NAVTEX, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Σκληρό μήνυμα Πομπέο από την Κύπρο
Βαθιά ανησυχία για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της.

«Παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της, προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της aμερικανικής διπλωματίας από το Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου.

Facebook Comments