Ο στόχος του Άρμιν Λάσετ, του Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ήταν σαφής. Να πάρει το κόμμα του, στις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα αποτέλεσμα που να του δίνει τον αέρα να διεκδικήσει τον Δεκέμβριο με αξιώσεις το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και εάν είναι τυχερός και του υποψηφίου καγκελαρίου στις βουλευτικές εκλογές του χρόνου. Η χθεσινή  κάλπη έβγαλε ωστόσο ένα αμφίσημο αποτέλεσμα: από την μια νίκη του CDU με 34,3% των ψήφων και σε απόσταση από τα άλλα κόμματα, αλλά από την άλλη ήταν το χειρότερα αποτέλεσμα για το κόμμα σε αυτοδιοικητικές εκλογές στο κρατίδιο με απώλεια της τάξης του 3,2% της δύναμής του.

Με τον αέρα της νίκης

Ωστόσο για τον Άρμιν Λάσετ το αποτέλεσμα αποτελεί για το κόμμα του καθαρή νίκη. «14 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες και εμείς μπορούμε να πούμε ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα κέρδισε», είπε μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Η διαχείριση της πανδημίας στο κρατίδιο κόστισε στον Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό πτώση της δημοτικότητάς του. Τώρα όμως με τον αέρα που του δίνει το αποτέλεσμα, έχει βάλει πλώρη για πιο ψηλά και όπως διευκρίνισε, η νίκη ανήκει μεν στους τοπικούς πολιτικούς αλλά θεωρεί βέβαιο ότι στο κομματικό συνέδριο του Δεκεμβρίου οι σύνεδροι δεν θα μπορούν να παραβλέψουν τη συνοχή της μεγαλύτερης σε αριθμό και δύναμη τοπικής οργάνωσης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος ξέρει να κερδίζει εκλογές.

Αλλά έχει όντως πιθανότητες να γίνει ο Άρμιν Λάσετ υποψήφιος καγκελάριος του CDU; «Οι πιθανότητες δεν είναι κακές», λέει ο πολιτικός αναλυτής Ρίχαρντ Χίλμερ. «Κακές θα ήταν εάν το CDU έχανε και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό. Η ήττα θα χρεώνονταν στον Λάσετ γιατί σε παγγερμανικό επίπεδο το κλίμα για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα είναι πολύ θετικό».

Καθαρή ήττα του SPD

Βέβαια, οι αντίπαλοί του στην εσωκομματική κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας προειδοποίησαν τον Λάσετ να μη βγάζει λανθασμένα συμπεράσματα διότι παρά την χθεσινή εκλογική επιτυχία, οι αδυναμίες του CDU είναι «ολοφάνερες». Σε ό,τι αφορά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τα πολιτικά εγγόνα του Βίλι Μπραντ δεν κράτησαν την πρωτοκαθεδρία, το κόμμα είχε σημαντικές απώλειες ακόμη και σε δήμους όπως το Ντόρτμουντ που θεωρούνταν επί 47 χρόνια προπύργιο του SPD.

«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχασε καθαρά», λέει ο Ρίχαρντ Χίλμερ «ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα στη Ρηνανία Βεστφαλία σε εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατάφερε βέβαια μερικά καλά αποτελέσματα σε κάποιες πόλεις αλλά συνολικά δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένο».

Μεγάλος νικητής το κόμμα των Πρασίνων που μπόρεσε να αποσπάσει το καλύτερο αποτέλεσμα σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Αναλυτές εκτιμούν ότι αποτελεί καλό οιωνό για το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2021.

Facebook Comments