Η Τουρκία με anti-NAVTEX ζητά την αποστρατικοποίηση της Χίου

MarketNews

Η Τουρκία με anti-NAVTEX ζητά την αποστρατικοποίηση της Χίου, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Επιμένει στο αφήγημα της η Τουρκία, απλώς με άλλο τρόπο. Με αντι-NAVTEX από τον σταθμό της Σμύρνης, ζητά «νομιμότητα» και επικαλείται τη συνθήκη της Λωζάνης για τις στρατιωτικοποιημένες ζώνες του Αιγαίου.

Μετά τις δηλώσεις Ακάρ περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, ο υδατογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε anti-Navtex που υποστηρίζει τα λόγια του ΥΠΑΜ.

Σύμφωνα με την τουρκική αντι-Navtex, παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αμφισβητήσει με δημόσιες τοποθετήσεις του.

Mετά το Καστελόριζο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα φέρεται να επαναφέρει την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, εστιάζοντας στην παρούσα φάση στη Χίο.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε θέσει ανοιχτά θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Αναλυτικά όσα γράφει:

TURNHOS N/W : 1149/20

AEGEAN SEA

1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA08-206/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CHIOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.

2. CANCEL THIS MESSAGE 160001Z SEP 20.