Η σπουδή της Άνγκελα Μέρκελ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εξ ου και έσπευσε χθες να τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν, μια μέρα μετά το τηλεφώνημα που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το μήνυμα που εξέπεμψε ο Έλληνας πρωθυπουργός για ελληνική ετοιμότητα ως προς την άμεση έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών.

Το τηλεφώνημα της Μέρκελ στον Ερντογάν, συνεπώς, δεν ήταν ένα αφηρημένο μήνυμα για διάλογο. Ήταν μια σαφής παρακίνηση της Καγκελαρίου στον Τούρκο πρόεδρο για άμεση επανάληψη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η παρέμβαση της κ. Μέρκελ ήταν επιβεβλημένη, με δεδομένο ότι οι επαφές που γίνονταν τις προηγούμενες μέρες σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων δεν είχαν αποδώσει καρπούς και δεν είχε υπάρξει τελική συμφωνία για την ημερομηνία του νέου ραντεβού, παρά την προσπάθεια του συμβούλου της καγκελαρίου Γιαν Χέκερ και του διαμεσολαβητικού του ρόλου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Το αποτέλεσμα της παρέμβασης της κ. Μέρκελ μένει να φανεί τις επόμενες μέρες, όταν και η Τουρκία θα πρέπει να καθορίσει την τελική της στάση. Θεωρείται, πάντως, δύσκολο, με δεδομένο ότι μια πρώτη αποκλιμάκωση έχει επέλθει, να μην υπάρξει δρομολόγηση της διαδικασίας των διερευνητικών. Με δεδομένες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σημειωτέον, θα είναι μια εξέλιξη που δεν θα συμφέρει την Τουρκία…

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments