Οι μεγάλες διαστάσεις μιας παρτίδας μασκών από αυτές που μοιράστηκαν δωρεάν στα σχολεία, έγιναν viral….. Πως αλλιώς όταν ζούμε στην εποχή της εικόνας και των social media; Προσωπάκια με μάσκες -μαξιλαροθήκες δημιούργησαν το εύλογο ερώτημα: Πού έγινε το λάθος; Και αν το λάθος ήταν καθολικό, αφορούσε δηλαδή στο σύνολο των μασκών, θα στοίχιζε περίπου 6εκ τότε είναι και ακριβό! Δύο πράγματα συνέβησαν μόλις το θέμα έφτασε «ψηλά»: Οι συναρμόδιοι Υπουργοί ζήτησαν από τους πιο κάτω ενημέρωση και οι πιο κάτω άρχισαν να ψάχνουν… Ποια ήταν τα δεδομένα; 

Εδώ αρχίζει το ανέκδοτο που ονομάζεται Δημόσιο και εξηγεί ακόμη και στον πιο δύσπιστο γιατί το κράτος στην Ελλάδα δεν πρέπει να ανακατεύεται εκεί που δεν το σπέρνουν ακόμη κι αν έχει αγαθές προθέσεις: Το Υπουργείο που έπρεπε να βάλεις τις προδιαγραφές είναι το Υγείας μέσω της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Το Υπουργείο που διενήργησε τον διαγωνισμό ήταν το Εσωτερικών με βραχίονα την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Παιδείας εμπλέκεται διότι οι αποδέκτες των μασκών ήταν μαθητές και μαθήτριες.

Έχουμε λοιπόν 3 συναρμόδια κέντρα που για να συνεννοηθούν σε καλές εποχές θέλουν δυο τρεις μήνες πήγαινε- έλα,  αλλά υπό πίεση συνεννοήθηκαν αμέσως… Γιατί υπό πίεση; Διότι δεν ήταν στον σχεδιασμό του ανοίγματος των σχολείων εν μέσω COVID19 να μοιραστούν δωρεάν μάσκες.  Αυτό αποφασίστηκε υπό την άλλη πίεση, αυτή της αντιπολίτευσης που ως γνωστόν ειδικεύεται  σε θέματα «δωρεάν» όταν δεν κυβερνά, διότι όταν κυβέρνησε το δωρεάν ήταν …..οι φόροι μας!  Γιατί πρέπει να δοθεί δωρεάν από το κράτος μια μάσκα προστασίας που στοιχίζει μερικά ευρώ  έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας; Για συμβολικούς λόγους για να τονιστεί η ανάγκη της χρήσης της  αλλά και σαν κίνηση προς αδυνάτους… Χάθηκε ένα κουπόνι μερικών ευρώ σε κάθε μαθητή;  Να το πάρει η μαμά και ο μπαμπάς και να αγοράσει αν δεν έχει ήδη αγοράσει 2 μάσκες για το παιδάκι του;  Χάθηκε διότι το κράτος μπορεί να το κάνει καλύτερα …. Πού έχει κάνει κάτι ανάλογο σωστά το κράτος; Όχι να μου πει κάποιος πότε και υπό ποιες πιεστικές  συνθήκες το κράτος μπόρεσε να «δημιουργήσει» – υπό μία έννοια – το προϊόν που ήθελε να προμηθευτεί αντί να το αγοράσει μέσω διαγωνισμών έτοιμο ή να επιδοτήσει την αγορά του. Σοβαρά τώρα;

Αλλά τα «δεδομένα» συνεχίζονται: Όλες οι μάσκες ήταν σε λάθος διαστάσεις; Όχι! Ήταν κάποιες παρτίδες δηλαδή κάποιες ή κάποια εταιρεία όχι όλες οι εταιρείες παρέδωσαν λάθος διαστάσεις.  Άρα δεν ήταν ένα αρχικό τεράστιο λάθος που νομοτελειακά θα οδηγούσε σε λάθος προιόν. Μακάρι να ήταν διότι πλην βλακώδους απροόπτου- δεν το αποκλείω βέβαια ούτε αυτό- οι κατασκευαστές όλοι μαζί θα χτυπούσαν καμπάνα συναγερμού και οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα ξύπναγαν να δουν τι συμβαίνει. Δεν ήταν αυτό όμως ….

Τώρα το Υπουργείο Υγείας κοιτώντας τα κιτάπια του και διαβάζοντας τις προδιαγραφές που έδωσε είδε το εξής: Οι διαστάσεις ήταν σωστές βάσει των αντίστοιχων διεθνών προδιαγραφών τις οποίες και υιοθέτησαν. Αλλά αφορούσαν στις μάσκες πριν το ράψιμο (στριφώματα κοψίματα κλπ) για να μπορεί ο κατασκευαστής να ξέρει πόσο ύφασμα να παραγγείλει/χρησιμοποιεί ανά μάσκα. Έλα όμως που δεν το έγραφε πεντακάθαρα κάπου ή δεν έδινε και τις διαστάσεις της μάσκας τελειωμένης; Όσοι από τους κατασκευαστές που υπό πίεση ημερών πριν την παράδοση,  κατάλαβαν το αρχικό και το τελικό, έδωσαν μια χαρά προϊόν.  Όσοι δεν κατάλαβαν και δεν ασχολήθηκαν  βλέποντας το υπερμεγέθες της μάσκας  δηλαδή δεν έκαναν το αυτονόητο: «Κύριοι του κράτους αυτές οι μάσκες είναι για Κύκλωπα όχι για παιδί, κάτι λάθος μας δώσατε στις διαστάσεις» παρέδωσαν τις παρτίδες μαξιλαροθήκες. Οπότε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ανέλαβε αμέσως την ευθύνη -σπάνιο πράγμα αυτό- και έβγαλε  μια ανακοίνωση που εξηγούσε αυτό ακριβώς: Την ασάφεια που άλλοι ερμήνευσαν σωστά κι άλλοι λάθος…

Κάπου εκεί έπρεπε να κλείσει το θέμα και να βάλουν μυαλό. Αμ δε! Έπρεπε τα φο-βε-ρά πολιτικά μας μεγέθη, οι σπουδαίοι και δημοφιλείς πολιτικοί μας να πουν το μακρύ και το κοντό τους μη και τους αγγίξει η…….. κατακραυγή! Δεν ήμουν εγώ ήταν ο απέναντι δεν ήταν ο απέναντι ήταν ο  δίπλα που ελέγχει τον απέναντι. Εμείς ήμασταν άψογοι τέλειοι κλπ.  Που κανείς δεν ήταν ούτε άψογος ούτε τέλειος. Διότι π.χ εγώ έμαθα ότι κάποιος κατασκευαστής τηλεφώνησε και είπε ότι είναι μεγάλες οι μάσκες, αλλά του απάντησε ο ….αρμόδιος κρατικός υπάλληλος προμηθειών τάδε,  ότι αυτές είναι οι διαστάσεις. Ούτε αυτός επέμεινε ούτε ο υπάλληλος θορυβήθηκε διότι έτσι λειτουργεί το δημόσιο και έτσι δεν λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας που θα το είχε πιάσει στο αέρα το λάθος λόγω πιθανού  κόστους κλπ.   Επίσης παρελήφθησαν οι κούτες με τις λάθος διαστάσεις χωρίς κανείς να ελέγξει το δείγμα -υποχρέωση να υπάρχει ανά παρτίδα Χ αριθμού  ένα δείγμα προϊόντος και μοιράστηκαν.

Αφού όλα αυτά έγιναν μετρώντας αντίστροφα για την εκτόξευση δηλαδή το άνοιγμα των σχολείων, τι έλεγχος να γίνει;  Ούτε που τόλμησε κανείς αρχικά όταν πάρθηκε η απόφαση  να πει την αλήθεια: Παιδιά εδώ στις κανονικές μας μέρες και δεν μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια διαδικασία σωστά θα την κάνουμε υπό ασφυκτική πίεση χρόνου; Αφήστε το καλύτερα μη γίνει καμιά στραβή και να βρούμε άλλη λύση, εναλλακτική λύση …. Αλλά επειδή στην Ελλάδα οι πολιτικοί  λεονταρίζουν ανέξοδα συνήθως, και ακόμη χειρότερα θέλουν να είναι αρεστοί και να φαίνονται αποτελεσματικοί στον πρωθυπουργό δεν είπαν την αλήθεια όταν όψιμα  έπεσε η ιδέα της δωρεάν μάσκας στα σχολεία … Ακόμη χειρότερα; Δεν υπολόγισαν καν το ρίσκο μιας τέτοιας ενέργειας υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες στο επίσης συγκεκριμένο τοπίο. 

Αυτή είναι η αλήθεια λοιπόν κι όχι οι ανοησίες αποποίησης ευθύνης που διαβάζω στις ανακοινώσεις και τις κόντρα ανακοινώσεις. Αν δεν το κατανοήσουν αυτοί -χλωμό το βλέπω- θα πρέπει να το κατανοήσει ώστε να μην τους ακούει στο μέλλον, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αντιμετωπίζει δέκα μείζονα εθνικά προβλήματα και δεν μπορεί ν΄ασχολείται με την κοπτοραπτική.

Facebook Comments