Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα θα ορίσει την συνολική στρατηγική της Ε.Ε. απέναντι στη Τουρκία, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum.

«Ως τότε η Τουρκία οφείλει να επιλέξει αν θα συνεχίσει να είναι ένας προκλητικός και ενοχλητικός γείτονας ή ένας αξιόπιστος, σύμμαχος και εταίρος. Μια χώρα που κοιτά συνειδητά προς τη δύση, και δεν μπλοφάρει κοιτώντας να κερδίσει σε ανατολίτικα παζάρια που δίνουν την εντύπωση ότι γυρίζει τη πλάτη της σε όσους θέλουν να τη βοηθήσουν» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

«Σας διαβεβαιώ ότι η γραμμή της Κομισιόν είναι ξεκάθαρη σε αυτό, σε πλήρη συμφωνία με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους οποίους και ενημέρωσα εκτενώς, εφ’ όλης της ύλης, την περασμένη Δευτέρα», ανέφερε ο κ. Σχοινάς και συμπλήρωσε: «Οι Τούρκοι γείτονες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι ο μόνος δρόμος είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος. Η ακλόνητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ήδη παράγει αποτελέσματα».

Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτά τα πρόδρομα σημάδια αποφόρτισης, από την πλευρά της Τουρκίας, που είδαμε την περασμένη εβδομάδα να παγιωθούν και προειδοποίησε: «Σε κάθε άλλη περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες».

Χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις προκλήσεις της Τουρκίας, λέγοντας πως πρόκειται για τακτικές και ρητορική που θυμίζουν 19ο και όχι 21ο αιώνα.

 

Facebook Comments