Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθεί σήμερα η Τουρκία, ενώ εντείνονται οι διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο με την Άγκυρα ενόψει της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη και Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, στη σημερινή συνεδρίαση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική την Ασφάλεια και την Άμυνα της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσει τους υπουργούς για τις επαφές που είχε τις τελευταίες μέρες σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί θα προετοιμάσουν τη στρατηγική συζήτηση που θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας σε επίπεδο ηγετών.

Στην παρούσα φάση ο στόχος δεν είναι η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η αλλαγή συμπεριφοράς της Άγκυρας μέσω του διαλόγου, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Χριστοδουλίδης: ενιαία αντίδραση για παραβιάσεις δικαιωμάτων

Aυτό που έχουν καταστήσει σαφές οι Ευρωπαίοι στην Άγκυρα είναι πως δεν πρόκειται να μπουν σε συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας, εάν προηγουμένως δεν επιλυθούν όλα τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την τουρκική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πάντως, πολύ σημαντική για τις περαιτέρω εξελίξεις θεωρούν στις Βρυξέλλες την αυριανή τηλεδιάσκεψη που θα έχουν με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Από το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης αυτής θα κριθούν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Προσερχόμενος σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε την ΕΕ να φανεί συνεπής και να έχει ενιαία αντίδρασή είτε πρόκειται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών από τρίτες χώρες. Η αντίδρασή μας δεν μπορεί να είναι a la carte, είπε, κάνοντας με τον έμμεσο αυτό τρόπο ένα παραλληλισμό μεταξύ της Λευκορωσίας, όπου συζητείται η επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς από τη ΕΕ και της Τουρκίας.

Το θέμα της Λευκορωσίας θα εξεταστεί σήμερα από τους υπουργούς, ενώ όπως δήλωσε την Παρασκευή κοινοτικός αξιωματούχος, το πιθανότερο είναι πως δεν ληφθεί απόφαση για κυρώσεις σήμερα.

Facebook Comments