Η πτώση των τουριστικών ροών αναμένεται να επηρεάσει το ελληνικό ΑΕΠ και στο γ’ τρίμηνο ωστόσο η μεγάλη νίκη της χώρας σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης βελτιώνει σημαντικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στη συνέχεια, όπως σημειώνει η Citi.

Έτσι, βλέπει πιο βαθιά ύφεση για την ελληνική οικονομία το 2020 στις νέες της προβλέψεις για τις παγκόσμιες προοπτικές, ενώ αναβαθμίζει ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για την ταχύτητα της ανάκαμψης το 2021, σε σχέση με τις προβλέψεις που είχε δώσει τον περασμένο Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9% φέτος, ενώ το 2021 θα ενισχυθεί κατά 3,9%, σημειώνοντας πως οι προβλέψεις της είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξες από τον μέσο όρο της αγοράς όπου η ύφεση το 2020 τοποθετείται στο 8,3% και η ανάπτυξη το 2021 στο 5,7%.  Για το 2022 εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί στο +3,1% ενώ τη διετία 2023-2024 στο +2,3%.

Θυμίζουμε πως στα τέλη Ιουλίου και αρκετά πριν τα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου, είχε προβλέψεις πως μετά από ύφεση 7,1% φέτος το 2021 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 3,7%, το 2022 στο 2,9% και το 2023-2024 τοποθετείται στο 2,3%.

Έτσι, ουσιαστικά “διορθώνει” προς τα κάτω και κατά 1,9% την εκτίμησή της για την ύφεση φέτος και αυξάνει κατά 0,2% την εκτίμησή της για την ανάκαμψη του επόμενου έτους.

Παράλληλα η Citi “βλέπει” πως το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,7% και θα μειωθεί στο 1,7% το 2021, ενώ το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα παρουσιάσει έλλειμα της τάξης του 4,3% φέτος και 3,1% το 2021.

Σταθεροποίηση των spreads
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, αν και δεν δίνει εκτιμήσεις για την πορεία των spreads και των αποδόσεών τους, σημειώνει γενικότερα πως τα spreads των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, χάρη στις αγορές της ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα PEPP καθώς και τη συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. Όπως επισημαίνει, αν και υπάρχουν κίνδυνοι μακροπρόθεσμα από την αύξηση του χρέους των χωρών της περιοχής, ωστόσο οι οίκοι αξιολόγησης εμφανίζονται ικανοποιημένοι και δεν ανησυχούν σε ό,τι αφορά το κόστος χρηματοδότησης σε αυτές τις χώρες.

Το σημαντικό δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει η ΕΚΤ αναμένεται να περιορίσει την όποια πιθανότητα διεύρυνσης των spreads λόγω της έξαρσης της πανδημίας, των εξελίξεων γύρω από το Brexit καθώς και την αβεβαιότητα σε σχέση με τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, ωστόσο ο ρυθμός αγορών της ΕΚΤ δεν είναι αρκετός έτσι ώστε να προκαλέσει περαιτέρω συρρίκνωσή τους. Έτσι εκτιμά πως τα spreads των χώρων της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, θα κινηθούν σταθεροποιητικά.

Αδύναμη η ανάκαμψη στο γ τρίμηνο
Η Citi σχολιάζει τη “βουτιά” που σημείωσε το ΑΕΠ στο α΄ εξάμηνο, τονίζοντας πως έγινε παρά τον περιορισμό της πανδημίας στη χώρα. Παρά τον σχετικά χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων, το αυστηρό lockdown και η κατάρρευση των διεθνών τουριστικών ροών προκάλεσαν απότομη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ στους πρώτους έξι μήνες του έτους (-15%). Η Citi εκτιμά πως η ανάκαμψη στο γ΄ τρίμηνο θα είναι σχετικά πιο αδύναμη από ό,τι σε άλλες χώρες, λόγω του δυσανάλογα μεγάλου αντίκτυπου του τουρισμού στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα σημειώνει πως οι τουριστικές ροές θα παραμείνουν για αρκετό διάστημα υποτονικές, και αναμένει πως η Ελλάδα θα πληγεί από μία πιο μακρά περίοδο χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας έως το τέλος του 2021 και πιθανόν και το 2021.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, το μεγάλο “όπλο” της Ελλάδας
Ωστόσο, όπως τονίζει, η Ελλάδα μαζί με άλλες μικρές χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, θα είναι από τις μεγαλύτερες κερδισμένες από τα κεφάλαια Ταμείου Ανάκαμψης σε όρους ποσοστού του ΑΕΠ.

Εκτιμά ότι η ικανότητα απορρόφησης αυτών των τεράστιων πόρων θα είναι κάπως καλύτερη για την Ελλάδα (σε σύγκριση με την Ιταλία ή την Ισπανία, για παράδειγμα) επειδή (i) η Ελλάδα έχει δείξει υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης κεφαλαίων της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, εν μέσω προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση και (ii) τα μικρότερα απόλυτα ποσά είναι ευκολότερα στην κατανομή / εκταμίευση.

Η Citi αναμένει ότι αυτοί οι πόροι θα βοηθήσουν στην αύξηση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα (2022-2024). Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019 υποδηλώνει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με μόλις μερικά χρόνια πριν και ότι η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη είναι τώρα σε πολύ πιο ισχυρή βάση. Αυτό είναι πιθανό να επιτρέψει σημαντική δημοσιονομική ευελιξία στην Ελλάδα εν μέσω της κρίσης COVID-19.

Τα κεφάλαια της ΕΕ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του χαμηλού μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας, το οποίο επηρεάζεται από δυσμενή δημογραφικά στοιχεία και από πολύ χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών, καταλήγει η Citi.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments