«Βόμβα» Λίβυου ΥΠΕΞ: Διαπραγματεύσεις με Ελλάδα και Μάλτα για θαλάσσια όρια

MarketNews

«Βόμβα» Λίβυου ΥΠΕΞ: Διαπραγματεύσεις με Ελλάδα και Μάλτα για θαλάσσια όρια, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Έτοιμος να διαπραγματευτεί τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Μάλτα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Muhammad Sayala σχετικά με τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων.

Όπως αναφέρει το Aljazeera, το υπουργείο του θα επικοινωνήσει με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Μάλτας, προκειμένου να διαπραγματευτεί μαζί τους τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων και να φτάσουν σε τελικές λύσεις, υπό την προϋπόθεση πως αυτές θα είναι «διαφανείς και ρεαλιστικές και δεν θα βλάπτουν τα συμφέροντα της Λιβύης».

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως οι δηλώσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ από τον πρωθυπουργικό θώκο, με αναλυτές να εκτιμούν πως το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζουν κρίση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης απέστειλε υπόμνημα διαμαρτυρίας σε Αίγυπτο, Ιταλία και Ελλάδα με φόντο τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαάσσιων συνόρων μεταξύ τους, την ώρα που η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ζητήσει από τις πετρελαϊκές εταιρείες να «παγώσουν» τις ερευνητικές δραστηριότητές τους για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του λίβυου υπουργού με τον επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου στην Τρίπολη.

Αναστολή δραστηριοτήτων

Από την πλευρά του, ο τελευταίος υπογράμμισε πως θα απαιτήσει από τις εταιρείες πετρελαίου οι οποίες δραστηριοποιούνται στις προαναφερθείσες περιοχές να αναστείλουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες, καθώς αποτελούν αντικείμενο συνεχιζόμενης διαμάχης, έως ότου επιτευχθεί νομικός διακανονισμός που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την ασφάλεια και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, στις 27 Νοεμβρίου του 2019, κίνηση η οποία προξένησε εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.