Επειδή πολλοί με ρωτάτε σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και περί αρμοδιότητας –μετά την ξαφνική ενασχόληση του Μάκη Βορίδη με το ζήτημα– θα απαντήσω σύμφωνα με όσα έχει πει δημοσίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. 

Η πρώτη εκτός πλαισίου δράση της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά αφορούσε τα ζώα συντροφιάς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει χαρακτηριστικά: «Εξ όσων γνωρίζω, η περιβόητη βάση για το τσιπάρισμα των ζώων βρίσκεται, σήμερα, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο κανονικά θα πρέπει, στη δική μου αντίληψη, να ασχολείται με τα παραγωγικά ζώα και όχι με τα ζώα συντροφιάς. Αντίθετα όμως, είναι το Υπουργείο Εσωτερικών -το Υπουργείο το οποίο έχει την εποπτεία της τοπικής αυτοδιοίκησης- που θα πρέπει να έχει και την κεντρική αρμοδιότητα καθώς δεν νοείται κανένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας των ζώων χωρίς την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης». Στη σχετική ερώτησή μου για τις κακοποιήσεις και τα αδέσποτα ζώα στην ΔΕΘ απάντησε: «Και βέβαια η αρμοδιότητα πρέπει να είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών. Η αρμοδιότητα είναι βασικά στους δήμους και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, αλλά θα υπάρχει μια συνολική στρατηγική για το ζήτημα αυτό, για το οποίο έχουμε μεγάλη προσωπική ευαισθησία. Και ό,τι κάνουμε, θα το κάνουμε σε συνεννόηση με το πολύ ζωντανό φιλοζωικό κίνημα που υπάρχει στη χώρα μας. Θα πάρουμε τις απόψεις όλων και θα έχουμε επιτέλους ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα θέσει και τους δήμους προ των ευθυνών τους, με ευθύνη επιτήρησης του ζητήματος αυτού αποκλειστικά πια στο υπουργείο Εσωτερικών». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, -ο οποίος έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής μέχρι σήμερα-, έχει σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο που αφορά την προστασία των ζώων συντροφιάς, ένα νομοσχέδιο που βάσει όσων γνωρίζω είναι ελπιδοφόρο. Εν αντιθέσει με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων διαχρονικά ενώ ο κ. Βορίδης είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων φέρνοντας σε διαβούλευση και χωρίς συνεννόηση με το Μαξίμου αυτούσια άρθρα του κατάπτυστου παρολίγον νόμου Τσιρώνη, τα οποία με παρέμβαση Μητσοτάκη βέβαια δεν κατατέθηκαν ποτέ στη Βουλή. 

Τώρα γιατί μία μέρα μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης ο κ. Βορίδης αποφάσισε να ασχοληθεί με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τις ποινές περί κακοποίησης τους χωρίς να είναι δουλειά του δεν το γνωρίζω, αν και δυστυχώς καταλαβαίνω. Ως προς το ποιανού αρμοδιότητα είναι μας έχει απαντήσει ήδη ο πρωθυπουργός. Αναμένεται να επιβεβαιώσει (ή να διαψεύσει) τον Κυριάκο Μητσοτάκη έμπρακτα η έλευση του νομοσχεδίου.

———

Μετά από επικοινωνία που πραγματοποίησε το γραφείο Τύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, με το MarketNews.gr κι εμένα, επισημάνθηκε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή καθ’ υλην αρμόδιο υπουργείο για τη νομοθέτηση υπέρ των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων είναι το ΥΠΑΑΤ, με βάση τους νόμους 4039/12 και τον κυρωτικό νόμο 4235/14. Βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ για τη σύνταξη του νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως προς το σχόλιό μου για τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο υπουργός να εκδώσει την συγκεκριμένη ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου απαντά ότι η απόφαση του υπουργού Μάκη Βορίδη ήρθε τρεις μόλις ημέρες μετά το αποτρόπαιο περιστατικό βασανισμού σκύλου σε χωριό των Χανίων και σε καμία περίπτωση δε συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα καθώς έχει αποδείξει πολλές φορές ότι ειδικότερα στο θέμα της προστασίας των ζώων δεν χώρα φθηνή μικροπολιτική.

Facebook Comments