Για τις 26 Οκτωβρίου «κλείδωσε» τελικά η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, ένα ταξίδι που έχει περάσει από σαράντα κύματα.

Τι εννοώ; Να σας θυμίσω: ο Λαβρόφ ήταν να επισκεφτεί την Ελλάδα ξανά πριν από δυο χρόνια. Η επίσκεψη όμως ακυρώθηκε, μετά την απέλαση δυο Ρώσων διπλωματών – και τη σύγκρουση τότε του Νίκου Κοτζιά με τη Μόσχα. Έκτοτε οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν διανύουν και τη λαμπρότερη περίοδό τους. Διότι μεσολάβησαν επίσης η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας αλλά και, πιο πρόσφατα, οι δηλώσεις του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα για τη ρωσική παρουσία στην αγορά ενέργειας, που προ- κάλεσαν την οξεία αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η επίσκεψη λοιπόν αυτή έχει μια παραπάνω σημασία, για την αναθέρμανση των παραδοσιακά καλών σχέσεων των δύο χωρών. Υπάρχει όμως ένα ακόμη σύννεφο, ακόμη πιο φρέσκο. Κι αυτό είναι οι νέες κυρώσεις που ζήτησαν η Γερμανία και η Γαλλία εναντίον της Ρωσίας, που αφορούν την υπόθεση της δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι. Το αίτημα προχωρά τόσο γρήγορα που, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να εγκριθεί μέσα στις επόμενες μέρες και ήδη ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι σχέσεις Ρωσίας και ΕΕ έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της υπόθεσης. Φυσικά στις χώρες που θα τις συνυπογράφουν θα είναι κι η Ελλάδα. Δεν θα εκπλαγώ καθόλου, λοιπόν, αν ακούσουμε κάτι σχετικά…

Από τον Μικροπολιτικό των Νέων

Facebook Comments