Η συντριπτική πλειοψηφία του φιλοζωικού κόσμου ζητά επιτακτικά την μεταφορά της αρμοδιότητας για τα ζώα συντροφιάς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών, μία προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού αλλά και μετεκλογική στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2019.
 
Για το λόγο αυτό η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η Πανελλήνια Ομάδα κατά της Κακοποίησης Ζώων, το LiberAnimal Hellas, το Vegan22 Greece, το Εthos and Empathy, το Animal Rights Runners, οι DreamDancers, ο Eλληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών, η DreamTeam Ελλας και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Εθελοντισμού έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό με θέμα: «Η αδήριτη ανάγκη της άμεσης μεταφοράς της αρμοδιότητας των ζώων συντροφιάς στο ΥΠΕΣ, όπως δις δημόσια δεσμευτήκατε».
 
Στην επιστολή αναφέρουν ότι «πάγιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων είναι η μεταφορά της αρμοδιότητας για τα ζώα συντροφιάς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών γιατί είναι ζήτημα ουσίας και συμβολισμού». «Δεσμευτήκατε δημόσια προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά στην ΔΕΘ το 2019 είσαστε δε ο πρώτος Πρωθυπουργός που το εξήγγειλε αυτό και το γεγονός χαιρετίστηκε με μεγάλη ικανοποίηση και ανακούφιση από το σύνολο σχεδόν των χιλιάδων φιλόζωων πολιτών και των φιλοζωικών φορέων τους», επισημαίνουν. 
 
Εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους καθώς «δύο φορές το ΥΠΑΑΤ δια του Υπουργού του ακουμπώντας ακριβώς πάνω στη μη διευθέτηση εκ μέρους σας της μεταφορά της αρμοδιότητας στο ΥΠΕΣ έφερε νομοσχέδιο στη Βουλή που ψηφίστηκε, που αφορούσε θέματα που αποκλειστικά αφορούσαν τα ζώα συντροφιάς, σας εξέθεσε προτείνοντας το τσιρώνειο έκτρωμα για χώρους συγκέντρωσης των ζώων στα όρη και τα βουνά και τώρα».
 
Σχετικά με την ανακοίνωση Βορίδη περί αυστηροποίηση των ποινών για τις κακοποιήσεις ζώων σχολιάζουν χαρακτηριστικά: «Ειρήσθω εν παρόδω το ΥΠΑΑΤ αρνείτο χρόνια τώρα να θέσει θέμα αρμοδίως για αυστηροποίηση των ποινών θεωρώντας αυτές επαρκείς (!) και ξαφνικά “είδε φως και μπήκε”».
 
Εξηγούν ότι «πολλάκις έχουμε τονίσει ότι το ΥΠΑΑΤ έχει αποτύχει διαχρονικά κατά τρόπο τραγικό να λύσει το θέμα των εκατομμυρίων αδέσποτων και το ίδιο θα συμβεί στην απευκταία περίπτωση που αυτό εκπονήσει το νέο σχέδιο νόμου, αφού οι Κτηνιατρικές του Υπηρεσίες, ίδιες εδώ και χρόνια, είναι ανίκανες να λύσουν το πρόβλημα, το οποίο και διόγκωσαν όλα αυτά τα χρόνια» και τονίζουν ότι «αντίθετα τα δείγματα γραφής του ΥΠΕΣ δια του Υφυπουργού του Θοδωρή Λιβάνιου φαίνονται να είναι προς το παρόν θετικά ενώ εδώ και ανταλλάσσονται απόψεις για ένα νέο, αποτελεσματικό δε θεσμικό πλαίσιο και ήδη επίσημα έχει αναγγείλει δημόσια την εκπόνηση του νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του 2020».
 
«Εν κατακλείδι κ. Πρωθυπουργέ ζητάμε την εδώ και τώρα ρύθμιση της αρμοδιότητας των ζώων συντροφιάς για να σταματήσει αυτό το αλαλούμ με τις τόσες βλαπτικές για τα ζώα συνέπειες, η οποία αναντίρρητα πρέπει να μεταφερθεί στο ΥΠΕΣ», καταλήγει η επιστολή.
 
Αναλυτικά η επιστολή προς τον πρωθυπουργό
 
Προς τον
 
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
 
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
 
Θέμα: Η αδήριτη ανάγκη της άμεσης μεταφοράς της αρμοδιότητας των ζώων συντροφιάς στο ΥΠΕΣ, όπως δις δημόσια δεσμευτήκατε
 
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
 
Πάγιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων είναι η μεταφορά της αρμοδιότητας για τα ζώα συντροφιάς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών γιατί είναι ζήτημα ουσίας και συμβολισμού.
 
Δεσμευτήκατε δημόσια προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά στην ΔΕΘ το 2019 είσαστε δε ο πρώτος Πρωθυπουργός που το εξήγγειλε αυτό και το γεγονός χαιρετίστηκε με μεγάλη ικανοποίηση και ανακούφιση από το σύνολο σχεδόν των χιλιάδων φιλόζωων πολιτών και των φιλοζωικών φορέων τους.
 
Η δέσμευσή σας αυτή ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί .
 
Η μη κατανοητή αυτή αναβλητικότητα έχει πολλές και αρνητικές συνέπειες μέχρι τώρα και σας το έχουμε επισημάνει πολλές φορές και μάλιστα γραπτά.
 
Ανησυχούμε σφόδρα γιατί δύο φορές το ΥΠΑΑΤ δια του Υπουργού του ακουμπώντας ακριβώς πάνω στη μη διευθέτηση εκ μέρους σας της μεταφορά της αρμοδιότητας στο ΥΠΕΣ έφερε νομοσχέδιο στη Βουλή που ψηφίστηκε ,που αφορούσε θέματα που αποκλειστικά αφορούσαν τα ζώα συντροφιάς, σας εξέθεσε προτείνοντας το τσιρώνειο έκτρωμα για χώρους συγκέντρωσης των ζώων στα όρη και τα βουνά και τώρα, μετά το νέο αποκρουστικό έγκλημα στα Κουνουπιδιανά Χανίων εκδόθηκε δελτίο τύπου από το ΥΠΑΑΤ για αυστηροποίηση των ποινών ενός θέματος αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο είμαστε σε άμεση επικοινωνία και έχει εκφραστεί η πρόθεση του κ. Τσιάρα πολύ άμεσα να φέρει το θέμα προς ψήφιση στη Βουλή.
 
Ειρήσθω εν παρόδω το ΥΠΑΑΤ αρνείτο χρόνια τώρα να θέσει θέμα αρμοδίως για αυστηροποίηση των ποινών θεωρώντας αυτές επαρκείς (!) και ξαφνικά «είδε φως και μπήκε».
 
Επιτρέψτε μας κ. Πρωθυπουργέ να σας θυμίσουμε τα παρακάτω:
 
Τον Νοέμβριο του 2018 είχατε πει ο: «Εξ όσων γνωρίζω, η περιβόητη βάση για το τσιπάρισμα των ζώων βρίσκεται, σήμερα, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο κανονικά θα πρέπει, στη δική μου αντίληψη, να ασχολείται με τα παραγωγικά ζώα και όχι με τα ζώα συντροφιάς».
 
Τον δε Σεπτέμβριο του 2019 στην ΔΕΘ δεσμευτήκατε για δεύτερη φορά σε όλους τους φιλόζωους λέγοντας: «Και βέβαια η αρμοδιότητα πρέπει να είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών. Η αρμοδιότητα είναι βασικά στους δήμους και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, αλλά θα υπάρχει μια συνολική στρατηγική για το ζήτημα αυτό, για το οποίο έχουμε μεγάλη προσωπική ευαισθησία. Και ό,τι κάνουμε, θα το κάνουμε σε συνεννόηση με το πολύ ζωντανό φιλοζωικό κίνημα που υπάρχει στη χώρα μας. Θα πάρουμε τις απόψεις όλων και θα έχουμε επιτέλους ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα θέσει και τους δήμους προ των ευθυνών τους, με ευθύνη επιτήρησης του ζητήματος αυτού αποκλειστικά πια στο υπουργείο Εσωτερικών».
 
Ένα χρόνο μετά κ. Πρωθυπουργέ είμαστε στο σημείο μηδέν με την καθυστέρηση να βρίσκεται πλέον στα όρια του εμπαιγμού των φιλόζωων πολιτών αλλά και της κοινωνίας.
 
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ ,
 
Πολλάκις έχουμε τονίσει ότι το ΥΠΑΑΤ έχει αποτύχει διαχρονικά κατά τρόπο τραγικό να λύσει το θέμα των εκατομμυρίων αδέσποτων και το ίδιο θα συμβεί στην απευκταία περίπτωση που αυτό εκπονήσει το νέο σχέδιο νόμου, αφού οι Κτηνιατρικές του Υπηρεσίες, ίδιες εδώ και χρόνια, είναι ανίκανες να λύσουν το πρόβλημα, το οποίο και διόγκωσαν όλα αυτά τα χρόνια.
 
Αντίθετα τα δείγματα γραφής του ΥΠΕΣ δια του Υφυπουργού του Θοδωρή Λιβάνιου φαίνονται να είναι προς το παρόν θετικά ενώ εδώ και ανταλλάσσονται απόψεις για ένα νέο, αποτελεσματικό δε θεσμικό πλαίσιο και ήδη επίσημα έχει αναγγείλει δημόσια την εκπόνηση του νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του 2020.
 
Εν κατακλείδι κ. Πρωθυπουργέ ζητάμε την εδώ και τώρα ρύθμιση της αρμοδιότητας των ζώων συντροφιάς για να σταματήσει αυτό το αλαλούμ με τις τόσες βλαπτικές για τα ζώα συνέπειες, η οποία αναντίρρητα πρέπει να μεταφερθεί στο ΥΠΕΣ.
 
Τέλος δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την λύπη μας γιατί αρνηθήκατε να συζητήσετε προσωπικά με τους φιλοζωικούς φορείς το τεράστιο για όλη την κοινωνία, τη χώρα και πρωτίστως τα ζώα θέμα της κακοποίησης των ζώων και να που φθάσαμε .
 
Σας ευχαριστούμε και περιμένουμε να φανείτε συνεπής στις δεσμεύσεις σας .
 
Με εκτίμηση
 
Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού
Πανελλήνια Ομάδα κατά της Κακοποίησης Ζώων
LiberAnimal Hellas
Vegan22 Greece
Εthos and Empathy
Animal Rights Runners
DreamDancers
Eλληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών
DreamTeam Ελλας
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Εθελοντισμού
 

Facebook Comments