“Η κυβέρνηση με το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο καταργεί πλήρως την προστασία της πρώτης κατοικίας και ωθεί σε πτώχευση ακόμα και τα φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά”. Αυτή είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο πτωχευτικό κώδικα, έναν νόμο δηλαδή που βάζει τέλος σε μια παράλογη διαχείριση των χρεών πολιτών και επιχειρήσεων.

Κατ’ αρχήν, διαβάζοντας κανείς αυτή τη φράση θα πιστέψει ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονταν πλειστηριασμοί. Φυσικά και γίνονταν αλλά το αποτέλεσμα τους ήταν ακόμη πιο οδυνηρό για τους δανειολήπτες. Καθώς οι αξίες των ακινήτων έπεσαν λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι δανειολήπτες έχαναν τα σπίτια τους αλλά συνέχιζαν να χρωστούν. Αυτοί και ίσως τα παιδιά τους.

Ο νέος κώδικας προβλέπει ότι με την πτώχευση του ιδιώτη (και εφ’ όσον δεν έχει άλλη περιουσία) δίνει μεν πίσω την πρώτη κατοικία του αλλά δεν χρωστά τίποτα επιπλέον.

Εκτός αυτού, υπάρχουν διάφορες διευκολύνσεις προκειμένου ο δανειολήπτης να μη χάσει το σπίτι του. Αρχικά μπορεί να ενταχθεί σε μια συνολική ρύθμιση όλων των χρεών του (απέναντι σε τράπεζες, δημόσιο και λοιπούς πιστωτές) και αποπληρωμή σε 240 δόσεις. Δηλαδή σε 20 χρόνια.

Αν ωστόσο δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε με αυτό τον τρόπο τα χρέη του, τότε όντως εκχωρεί την πρώτη κατοικία του αλλά μπορεί να ζητήσει να μείνει μέσα για 12 χρόνια πληρώνοντας ένα εύλογο ενοίκιο. Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ενοίκιο, υπάρχει και η πρόβλεψη για επιδότηση ενοικίου από το κράτος που καλύπτει ένα μέρος.

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνουμε στο προηγούμενο καθεστώς. Εκτός και αν στο μυαλό του έχει και πάλι τις υποσχέσεις για “σεισάχθεια”, ίδιες με εκείνες που είχε δώσει το 2013-2015 για να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους, αλλά ουδέποτε υλοποίησε. Εξάλλου, “σεισάχθεια” σημαίνει μεν ότι οι δανειολήπτες δεν θα πληρώσουν τίποτε αλλά το κόστος θα μετακυλιστεί στους φορολογούμενους. Ίσως να θέλει να χαϊδέψει και τα αυτιά των στρατηγικών μπαταχτσήδων. Αυτών δηλαδή που έκαναν χρήση των θολών νόμων της πρώτης φοράς αριστερά για να κοροϊδέψουν τις τράπεζες. Ίσως ακόμη, να θέλει να βγουν στο σφυρί τα σπίτια χωρίς καμία προστασία διότι καραδοκούν ευρωβουλευτές να τα αγοράσουν.

Τα πράγματα για τις επιχειρήσεις με τους ισχύοντες κώδικες είναι κωμικοτραγικά. Το παράδειγμα της Πειραϊκής Πατραϊκής είναι ενδεικτικό. Η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή της το 1996 αλλά συνεχίζει να βρίσκεται “υπό πτώχευση”. με αποτέλεσμα 25 χρόνια μετά το Δημόσιο να καταγράφει στους λογαριασμούς του απαιτήσεις που περιμένει να λάβει από την εκκαθάριση της εταιρείας.

Αντίστοιχες περιπτώσεις ταλαιπωρούν πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Οι οποίοι επιπροσθέτως, μη μπορώντας να ξεμπλέξουν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, δεν μπορούν να κάνουν νέο επαγγελματικό ξεκίνημα ή καταφεύγουν στην “μαύρη”, εκτός νόμου δραστηριότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά δεν νοιάζεται για κανένα απ’ όλους αυτούς. Τόσο οι ιδιώτες δανειολήπτες, όσο και οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πτώχευσης, γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει και τι αφορά η αναχρονιστική εμμονή των συριζαίων. Απευθύνονται σε ένα ευρύτερο τμήμα της κοινωνίας, στο οποίο θέλουν να “περάσουν” το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση είναι ανάλγητη και παίρνει τα σπίτια του κοσμάκη.

Δεν ενδιαφέρονται αν είναι ψέματα. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Δεν ενδιαφέρονται αν ξεφτιλίζονται στα μάτια όσων τους αφορά το θέμα. Ο στόχος είναι η διεκδίκηση της εξουσίας. Κάνουν τα πάντα γι’ αυτό. Εδώ ο Βουλευτής Μπάρκας δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει παλαιότερη φωτό του πρωθυπουργού για να τον κατηγορήσει ότι δεν φορά μάσκα. Σε μερικές ανακρίβειες θα κολλήσουμε σύντροφοι;

Facebook Comments