Στην επιβεβαίωση της βαθμίδας BB (low) όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, διατηρώντας σταθερές και τις προοπτικές (trend).

Η επιβεβαίωση της σταθερής τάσης αντανακλά την εκτίμηση ότι η Ελλάδα εισήλθε στην εποχή της πανδημίας μετά από χρόνια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης και με σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα.

Αυτό παρέχει στη χώρα δημοσιονομική ευελιξία για να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, με την κυβέρνηση να εφαρμόζει έκτακτα μέτρα στήριξης για να μετριάσει το οικονομικό σοκ και να περιορίσει το κλείσιμο επιχειρήσεων. 

Η επιβεβαίωση της ελληνικής αξιολόγησης οφείλεται και στη συμμετοχή στην ευρωζώνη, με την Ελλάδα να λαμβάνει σημαντικό ύψος κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, της τάξεως του 8,9% του ΑΕΠ, που θα βοηθήσουν την ανάκαμψη και θα οδηγήσουν σε πιο διατηρήσιμο οικονομικό μονοπάτι μεσοπρόθεσμα. 

Ο καναδικός οίκος είχε διατηρήσει και στην προηγούμενη αξιολόγηση σταθερό το rating, αλλάζοντας το outlook (οικονομικές προοπτικές) σε σταθερό από θετικό, εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας στο οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο. 

Facebook Comments