Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε τον πόλεμο κατά του ισλαμικού φανατισμού, καθώς έδωσε άδεια προκειμένου να φωτιστούν κυβερνητικά κτήρια με τα επίμαχα σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo που απεικονίζουν τον Μωάμεθ.

Ο κ. Μακρόν ανέλυσε το πλάνο του το οποίο θα κινηθεί σε πέντε άξονες με μέτρα πρόσληψης κατά της «ριζοσπαστικοποίησης» των νεαρών μουσουλμάνων και της πάταξης των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία. Προχώρησε, μάλιστα, ήδη σε μαζικές απελάσεις ισλαμιστών αποφασίζοντας ταυτόχρονα το κλείσιμο των συλλόγων που υποτίθεται δραστηριοποιούνται κατά της ισλαμοφοβίας με την επιπλέον δραστηριοποίηση των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Μάλιστα δείχνοντας ιδιαίτερη πυγμή ο Μακρόν δεν δίστασε να δώσει την άδεια ώστε κυβερνητικά κτήρια στη Γαλλία να φωτιστούν με τα ίδια σκίτσα του Charlie Hebdo που σατιρίζουν τον Μωάμεθ και έγιναν η αιτία για τον πρόσφατο αποκεφαλισμό του καθηγητή.

Μακρόν κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού – Σκίτσα του Charlie Hebdo σε κυβερνητικά κτίρια

Η αρχή έγινε με τον φωτισμό κυβερνητικών κτηρίων στο Μονπελιέ που πολύ γρήγορα έκανε τον γύρο του διαδικτύου μέσα από τα social media και τις ιστοσελίδες-και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα. Ετσι λοιπόν σκίτσα του Charlie Hebdo προβλήθηκαν σε δημόσια κτίρια του Μονπελιέ και της Τουλούζης, σε μια κίνηση αλληλεγγύης, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή που σόκαρε τη Γαλλία.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αδυναμία απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας, εκείνους που μετατρέπουν τη θρησκεία σε ένα όπλο», τόνισε η επικεφαλής της περιφέρειας, Καρόλ Ντελγκά, η οποία πήρε την απόφαση για την προβολή των σκίτσων.

Υπενθυμίζεται ότι ο 18χρονος Αμπντουλάχ Ανζόροφ αποκεφάλισε τον Σαμιουέλ Πατί, σε προάστιο του Παρισιού, επειδή είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης. Ένα σοκαριστικό περιστατικό που ξύπνησε στη Γαλλία τις φρικτές μνήμες από το μακελειό στα γραφεία του Charlie Hebdo, το 2015, μετά τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ.

Την Τετάρτη, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο Σαμιουέλ Πατί ενσάρκωνε τη Δημοκρατία και δίδασκε την ελευθερία, σε τελετή που έγινε στο προαύλιο του πανεπιστημίου της Σορβόννης. Ο Γάλλος πρόεδρος απένειμε μετά θάνατον στον Πατί το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

«Θα συνεχίσουμε αυτή τη μάχη για την ελευθερία, της οποίας εκπρόσωπος έγινε ο Σαμιουέλ Πατί», τόνισε ο Μακρόν. 

Ακόμη, σημείωσε «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σκίτσα μας, τα κινούμενα σχέδιά μας, ακόμη κι αν άλλοι οπισθοδρομούν», χαιρετίζοντας «έναν καθηγητή που δεν θα ξεχάσουμε».

 Ο Πατί δολοφονήθηκε διότι «οι ισλαμιστές θέλουν να μας κλέψουν το μέλλον μας και γνωρίζουν ότι με τους ήσυχους ήρωες όπως αυτόν, δεν θα το πάρουν ποτέ», συμπλήρωσε.

Facebook Comments