Ψηφίσθηκε επί της Αρχής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλές, δεύτερη ευκαιρία», που αποτέλεσε την αιτία κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της Αρχής με 158 θετικές ψήφους έναντι 140 ψήφων «κατά», στην ονομαστική ψηφοφορία που έθεσε το ΚΚΕ. Με 158 θετικές ψήφους έναντι 140 αρνητικών ψηφίσθηκαν και τα 22 συνολικά άρθρα που έθεσαν σε ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Τα υπόλοιπα άρθρα του σχεδίου νόμου, όπως και επί του συνόλου ψηφίσθηκαν και αυτά κατά πλειοψηφία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ανέφερε πως «εμείς στρέφουμε το «βλέμμα» μας, με τόλμη και ρεαλισμό, στο μέλλον και αφήνουμε την αντιπολίτευση να «στρουθοκαμηλίζει» αμήχανα και ανεύθυνα, στο παρελθόν». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αυτό «συνεκτικό, ρεαλιστικό και καινοτόμο» που αντιμετωπίζει «με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της υπερχρέωσης των πολιτών» και «αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να λύσει το πρόβλημα».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας συμπερασματικά τόνισε πως «το νομοσχέδιο αυτό είναι οικονομικά αποτελεσματικό, διότι απαντά, ολιστικά, στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Είναι κοινωνικά ευαίσθητο, λαμβάνοντας ειδικές πρόνοιες για τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες. Είναι επιχειρησιακά λειτουργικό, διότι προσφέρει, μέσα από απλές και γρήγορες διαδικασίες, μια «2η ευκαιρία» στους πολίτες. Είναι εθνικά αναπτυξιακό, διότι διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μειωθεί δραστικά το υψηλό ιδιωτικό χρέος, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Είναι θεσμικά συμβατό, διότι ενσωματώνει τις πρόσφατες προβλέψεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2019».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε πως, αντίθετα από όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, με τον νέο πτωχευτικό θα γίνονται εξώσεις, καθώς «όσοι βγάζουν πάνω από 7.000 ευρώ χάνουν το σπίτι τους την επόμενη μέρα και επέρχεται έξωση», ενώ «και για όσους βγάζουν κάτω από 7.000 ευρώ, αν καθυστερήσουν τρία ενοίκια, θα επέρχεται έξωση». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «είπε ψέματα πως δημόσιος φορέας θα αποκτά το σπίτι, το οποίο θα νοικιάζουν οι ευάλωτοι πολίτες. Δεν ξέρει τι λέει το νομοσχέδιο; Δεν ξέρει ότι θα είναι ιδιωτικό fund;».

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ,ανέβασε βίντεο για το θέμα  το οποίο ο Στέλιος Πέτσας το χαρακτήρισε «πολιτική αθλιότητα»

Facebook Comments