Η Ελλάδα υπέγραψε τον Ιούλιο του 2020 διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εν συνεχεία υποστήριξη των ελικοπτέρων S-70B6 Aegean Hawk και την αγορά τεσσάρων MH-60R. Όπως έγινε την Κυριακή γνωστό, αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια, ώστε κάποια από τα MH-60R να παραληφθούν το 2021. Στην περίπτωση των Aegean Hawk, θα υπάρξει στοχευμένος εκσυγχρονισμός, που θα βελτιώσει σημαντικά τις ανθυποβρυχιακές τους ικανότητες, και θα επιτρέψει την λειτουργία τους σε ένα δικτυοκεντρικό περιβάλλον επιχειρήσεων, όπως αυτό που περιγράφουμε παρακάτω.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμβολαίου με τη Lockheed Martin για την κατασκευή και την παράδοση των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R στο Πολεμικό Ναυτικό. Θυμίζουμε πως η συμφωνία αγοράς των ελικοπτέρων είναι διακρατική (G2G) και η Ελλάδα έχει συμβληθεί με την Αμερικανική Κυβέρνηση για την υλοποίηση του προγράμματος.

Το κόστος του συμβολαίου για τα τέσσερα καινούργια ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα φτάνει τα $180 εκατ., ποσό που αυξάνεται σε $193.980.348, με την απόκτηση τριών συστημάτων σόναρ ALFS. Το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025 και χρηματοδοτείται με $43.980.348 από πιστώσεις FMS. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και πλήθος άλλων υλικών και υπηρεσιών υποστήριξης των 4 ελικοπτέρων. Δηλαδή, η διαίρεση 180 διά 4 δεν είναι σωστή, στην περίπτωση αυτή. Επίσης, η αγορά 3 συστημάτων σόναρ, δεν σημαίνει πως ένα ελικόπτερο δεν θα έχει σόναρ, αλλά μπορεί να υπάρχει κάποια άλλη διευθέτηση μεταξύ ΠΝ και USN.

Η προμήθεια των MH-60R και η επένδυση στα S-70B6 αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των έξι υποβρυχίων Type 214TN, που το Τουρκικό Ναυτικό θα εισάγει σε υπηρεσία αυτή τη δεκαετία, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση του ήδη ευάριθμου υποβρύχιο τουρκικού στόλου. Επίσης θυμίζουμε πως τα AB-212ASW επιτέλους θα μπορούν να αποσυρθούν.

Πηγή: Πτήση & Διάστημα

Facebook Comments