4 νεκροί και 13 τραυματίες είναι ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης στην Βιέννη το βράδυ της Δευτέρας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο ένας από τους δράστες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ περιέγραψε σήμερα τον βαριά οπλισμένο άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε χθες βράδυ από πυρά αυστριακών αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο κέντρο της Βιέννης με τον όρο «ισλαμιστής τρομοκράτης». Όπως έγινε γνωστό φορούσε ζώνη, ωστόσο δεν είχε εκρηκτικά, ήταν ψεύτικη.

«Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο Νίχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί «συμπαθούντα» του ISIS.

Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βιέννης ανέφερε ότι οι νεκροί πολίτες είναι 3, δύο άνδρες και μια γυναίκα.

Όπως είπε ελέγχονται 20.000 βίντεο από κάμερες ασφαλείας αλλά και από αναρτήσεις στα social media.

Πολλοί οι δράστες

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δράστες ήταν πάνω από ένας και έδρασαν σε 6 σημεία της πόλης, σπέρνοντας τον όλεθρο.

 


Τουλάχιστον ένας από αυτούς διαφεύγει τη σύλληψη, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νίχαμερ αργά το βράδυ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.

Με βάση όσα ήταν γνωστά ως αυτό το στάδιο, δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τους βαριά οπλισμένους δράστες.

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ημέρα που έχει βιώσει η Αυστρία εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προτρέποντας εκ νέου τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αυστρίας να μείνουν στα σπίτια τους ή σε άλλους ασφαλείς χώρους και να αποφεύγουν να πάνε στο κέντρο ωσότου οι αρχές να σημάνουν λήξη συναγερμού.

«Τουλάχιστον ένας ύποπτος διαφεύγει» τη σύλληψη, είπε.

Νωρίτερα:

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή ανταλλαγή πυρών στο κέντρο της Βιέννης, ανέφερε η αυστριακή αστυνομία στο twitter, κάνοντας λόγο για αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, συμβουλεύοντας τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται ομηρία πολιτών σε εστιατόριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτειρκών οι επίθεση έγινε από πολλούς δράστες, ένας από αυτούς  ανατινάχθηκε, πυροδοτώντας τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε πάνω του, μετά την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσαν σε συναγωγή στο κέντρο της Βιέννης, οπού υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 7 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.

«Πυροβολισμοί στην περιοχή του κέντρου της πόλης – υπάρχουν τραυματίες – ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ από όλους τους δημόσιους χώρους και τις δημόσιες συγκοινωνίες», ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.

Το αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΟΕ24, επικαλούμενο την αστυνομία, έκανε λόγο για τουλάχιστον 7 νεκρούς από την επίθεση.

Μέσα ενημέρωσης τόνισαν πως υπάρχουν συνεργοί του δράστη που παραμένουν ασύλληπτοι. Σύμφωνα με το ΟΕ24, περίπου 50 πυροβολισμοί ερίφθηκαν στην μέση του δρόμου κοντά στη συναγωγή. Τα πυρά προήλθαν από πολυβόλο όπλο ενώ παράλληλα με την επίθεση, δράστες κρατούν ομήρους σε ένα εστιατόριο σε μια άλλη περιοχή στην πόλη.

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά στην ανταλλαγή πυρών.

Η εφημερίδα Falter, επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών, έκανε λόγο για έναν νεκρό.

Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Αυστρίας με tweet του τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν η συναγωγή της Βιέννης ή τα γειτονικά γραφεία ήταν στόχος της ένοπλης επίθεσης, λέγοντας πως ήταν κλειστά την ώρα του συμβάντος.

 

 

 

Η αστυνομία ανέφερε σε tweet της ότι έχουν αναπτυχθεί όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της.

Η ισραηλινή θρησκευτική κοινότητα στην Αυστρία κάλεσε όλους τους Εβραίους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Kronen Zeitung.

Bίντεο που αναρτήθηκαν δείχνουν την αστυνομία σε δράση, ακούγονται πυροβολισμοί ενώ φαίνονται και τραυματίες.

Νωριτερα:

Η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung κάνει λόγο για μια επίθεση σε συναγωγή και για πυροβολισμούς στο κέντρο της Βιέννης.

Η αστυνομία επιβεβαιώνει μεγάλη ανάπτυξη δυνάμεων της, χωρίς όμως να αναφέρει τον λόγο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από αυστριακά μέσα, η επίθεση έχει γίνει και στη συναγωγή αλλά και σε εστιατόριο, καθώς και στο διαδίκτυο διακινούνται βίντεο με αίματα σε μαγαζί σε κοντινή περιοχή. Παράλληλα αυστριακοί δημοσιογράφοι, χωρίς να επιβεβαιώνουν προς το παρόν, κάνουν λόγο για έναν  νεκρό και πολλούς τραυματίες. Λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τα περί “ενός νεκρού και αρκετών τραυματιών”.

Nωρίτερα:

Για επίθεση σε συναγωγή και για πυροβολισμούς στο κέντρο της Βιέννης κάνει λόγο η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, ενώ η αστυνομία επιβεβαιώνει μεγάλη ανάπτυξη δυνάμεων της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα ένας φρουρός φέρεται να έχει δεχθεί πυρά και να είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ο δράστης διαφεύγει της σύλληψης και η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό.

 

 

Facebook Comments