Ο Λωτός είναι γνωστός και ως “τροφή των Θεών”. Πρόκειται για ένα φρούτο που αν το καταναλώσετε άγουρο, δεν θα το ξεχάσετε ποτέ στη ζωή σας και το ίδιο θα συμβεί αν το καταναλώσετε όταν ωριμάσει.

Ξινός και στυφός στην πρώτη περίπτωση, μελωμένος και γλυκός στη δεύτερη, ο λωτός είναι ένα θαύμα της μητέρας φύσης, ένα σημαντικό δώρο για τον άνθρωπο και η κατανάλωσή του μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες στην υγεία μας.

Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Γνωστά και ως «μήλα της Ανατολής», αυτά τα φρούτα ανήκουν στην επιστημονική οικογένεια των διόσπυρων. Αν και ήταν αρχικά εγγενείς στην Κίνα και την Ιαπωνία, η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και τους βρίσκουμε πια σε πολλές χώρες.

Οι λωτοί δεν έχουν πάρα πολλές θερμίδες (70 θερμίδες / 100 γραμμάρια) αλλά έχουν πολύ χαμηλά λιπαρά. Η μαλακή, λεία σάρκα τους είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. 100 γρ. φρέσκων φρούτων παρέχει 3,6 γρ. ή 9,5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης διαλυτών και αδιάλυτων ινών.

Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για την υγεία. Γλυκός και νόστιμος, ο λωτός είναι επίσης πλούσιος σε πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α και C, σύνθετες βιταμίνες Β όπως φολικό οξύ, πυριδοξίνη, θειαμίνη, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο, βήτα–καροτίνη και κρυπτοξανθίνη. Είναι επίσης μια καλή πηγή μετάλλων όπως το κάλιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και ο φώσφορος.

Τι οφέλη προσφέρουν στην υγεία μας

Αρχικά τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ο λωτός λειτουργούν ως προστατευτικά αναπτύσσοντας αντίσταση κατά των λοιμώξεων και των επιβλαβών ασθενειών. Η φλούδα του περιέχει φυτοχημικά, τα οποία προστατεύουν από βλάβες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Κάτι που σε πολλούς θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο είναι ότι βοηθά στην απώλεια βάρους. Λόγω των υψηλών ποσοτήτων ινών που προσφέρει, κρατά το στομάχι γεμάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το φρούτο που αυξάνει κατά 50% την απώλεια βάρους

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του λωτού σε ζάχαρη και φρουκτόζη ενισχύει το σώμα με ενέργεια και βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες και της κόπωσης, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε.

Επιπρόσθετα, περιέχει υψηλά επίπεδα καλίου, τα οποία μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και αποτρέπουν άλλες καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με την υπέρταση.

Τέλος, ενυδατώνει το δέρμα, αντιμετωπίζει την λιπαρότητα, καθυστερεί την πρόωρη γήρανση, λειαίνει τις ρυτίδες προσθέτοντας φυσική λάμψη. Οι βιταμίνες Α, Β και C που περιέχει περιποιούνται και θρέφουν τα μαλλιά.

Facebook Comments