Χωρίς φρένο συνεχίζεται και σήμερα το ράλι των ελληνικών ομολόγων, με πρώτο και κύριο σύμμαχο των μεγάλο αγοραστή που ονομάζεται ΕΚΤ, με τις αποδόσεις σε όλη την ελληνική καμπύλη να σημειώνουν διαρκώς νέα ιστορικά χαμηλά. Μετά το ρεκόρ που σημείωσαν τα ελληνικά 2ετή και 3ετή ομόλογα πριν μερικές ημέρες, βάζοντας την Ελλάδα για πρώτη φορά στο κλαμπ των χωρών που έχουν ομόλογα με yields υπό το… μηδέν – σήμερα προστέθηκε και το 5ετές ομόλογο, κάτι που άλλωστε φαινόταν ότι είναι θέμα ημερών.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 5ετούς (λήξης 2025) διαμορφώνεται στο -0,018% με πτώση της τάξης άνω του.. 100% από χθες, αγγίζοντας έτσι τα αρνητικά επίπεδα, τα οποία εδώ και μέρες έχουν κατακτήσει τα 2ετή και τα 3ετή ελληνικά ομόλογα, ενώ στο 0,6% μόλις έχει προσγειωθεί η απόφαση του 10ετούς -που αποτελεί νέο χαμηλό – με πτώση της τάξης του 12% και με το spread στις 118 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2009 πριν καν ξεσπάσει η κρίση χρέους της Ελλάδας. Η 15ετία πλέον κινείται άνετα πολύ κάτω του 1% και στα ιστορικά χαμηλά του 0,79% (πτώση 10%), ενώ η απόδοση στο 7ετές κινείται επίσης σε νέα χαμηλά, και στο 0,25%.

Το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας, γνωστό ως PEPP, αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον μεγάλο “σύμμαχο” των ελληνικών ομολόγων τους τελευταίους εννέα μήνες καθώς και της ελληνικής οικονομίας, καθώς σε συνδυασμό με το ισχυρό μήνυμα που στέλνουν στους επενδυτές τα υψηλά ταμειακά αποθέματα της χώρας, έχει οδηγήσει σε ισχυρή βουτιά το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

Κούρταλη Ελευθερία

 

Facebook Comments