Τα ελληνικά ομόλογα έχουν υπεραποδώσει όλων των υπόλοιπων ομολόγων της ευρωζώνης στο ράλι του τελευταίου μήνα, με τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών τίτλων να περνούν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία, όπως σημειώνει η Citi.

Αν και η χθεσινή διεύρυνση των spreads υπενθυμίζει τους κινδύνους που υπάρχουν γύρω από ένα πιθανό αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Citi αναμένει ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός και τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν νικώντας τα ιταλικά το 2021, με το 10ετές της Ελλάδας να κινείται 15 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τον αντίστοιχο τίτλο της Ιταλίας.

Το ισχυρό ράλι και η υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων τον τελευταίο μήνα, οφείλεται σύμφωνα με τη Citi στους εξής τρεις λόγους:

  • Στην ολοκλήρωση της εκδοτικής δραστηριότητας του ΟΔΔΗΧ για το 2020 με τελευταίο το reopening του 15ετούς τον Οκτώβριο
  • Την αναβάθμιση-έκπληξη από την Moodys στις 6 Νοεμβρίου
  • Τη δέσμευση της ΕΚΤ για περαιτέρω παρεμβάσεις τον Δεκέμβριο και αρκετές δηλώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας ότι αυτές θα αφορούν το πρόγραμμα PEPP και τα TLTROs.

Αυτές οι στηρίξεις προσθέτουν στην υπάρχουσα στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους της συμφωνίας για το Ταμείο, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Επιπλέον, οι οικονομολόγοι της Citi πιστεύουν ότι η ικανότητα απορρόφησης αυτών των τεράστιων πόρων είναι καλύτερη στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ιταλία ή την Ισπανία. Αυτό συμβαίνει επειδή (i) Η Ελλάδα έχει δείξει υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης πόρων της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, εν μέσω προσπαθειών για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη διάσωση, και (ii) είναι ευκολότερο να διατεθούν / εκταμιευθούν μικρότερα απόλυτα ποσά. Αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα (2022-2024), επιπλέον της πιθανής μείωσης της προσφοράς ελληνικών ομολόγων από το 2021 και μετά.

Αυτός είναι ίσως και ο λόγος για τον οποίο τα spreads των ελληνικών ομολόγων διευρύνθηκαν περισσότερο την Πέμπτη εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνει η Citi. Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος από οποιαδήποτε παράταση των διαπραγματεύσεων παραμένει, με την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη να αποτυγχάνει να σπάσει το αδιέξοδο. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η Ευρώπη βρίσκει πάντα έναν τρόπο την τελευταία στιγμή και η Citi αναμένει πως τελικά θα υπάρξει ένας συμβιβασμός. Το πιο πιθανό σενάριο παραμένει η Ουγγαρία και η Πολωνία να συμβιβαστούν. Άλλες επιλογές είναι να αγνοηθεί το βέτο τους εγκρίνοντας τον μηχανισμό με ειδική πλειοψηφία ή προχωρώντας χωρίς τις χώρες που εμποδίζουν.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments