Το μετά Covid περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών μετοχών και του ελληνικού τραπεζικού κλάδου έχουν αρχίσει και αξιολογούν οι διεθνείς επενδυτές, μετά και τα ενθαρρυντικά νέα στο μέτωπο των εμβολίων, τα οποία και φαίνεται πως επιταχύνουν την ανάκαμψη των οικονομικών γενικότερα. Όπως τόνισε άλλωστε και η Societe Generale η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς δείχνει πως η τεχνική για την καταπολέμηση του ιού μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω και να νικήσει την πανδημία, ενώ χαρακτήρισε τα νέα αυτά ως game changer για τις αγορές. Άλλωστε, η αισιοδοξία γύρω από το εμβόλιο η οποία και δεν είχε αποτιμηθεί να υπάρξει τόσο σύντομα, οδήγησε πολλούς διεθνείς οίκους σε αλλαγή επενδυτικής στρατηγικής υπέρ των μετοχών καθώς και σε ανάκαμψη τύπου V στις οικονομίες.

Σημειώνεται πως στα τέλη του 2019 η πλειονότητα των αναλυτών προέβλεπε πως η Ελλάδα θα σημειώσει φέτος την ισχυρότερη στην Ευρωζώνη. Λόγω της κρίσης CΟVID-19, αυτά τα “στοιχήματα” μεταφέρθηκαν για πολύ αργότερα, ωστόσο τα ενθαρρυντικά νέα από την Pfizer, την Moderna και άλλες εταιρείες που βρίσκονται στην μάχη των εμβολίων, τα οποία και ενισχύουν τις προοπτικές της οικονομίας διεθνώς, έχουν αρχίσει και κάνουν κάποια χαρτοφυλάκια να επαναξιολογούν αυτό το trade της ανάκαμψης, βλέποντας πως το 2021 το τέλος της πανδημίας και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Το φως που ανάβει στην άκρη του τούνελ η ορατή πλέον προοπτική ενός εμβολίου για την ελληνική οικονομία, επισήμαναν με μπαράζ εκθέσεων οι διεθνείς οίκοι. Η Capital Economics σημείωσε πως οι χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, και οι κλάδοι που χτυπήθηκαν το περισσότερο από τα lockdowns, όπως ο τουρισμός, θα είναι οι περισσότερο ωφελημένοι από το τέλος της πανδημίας.

Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η Credit Suisse επισημαίνοντας πως οι χώρες με την υψηλότερη έκθεση στον τουρισμό θα επηρεαστούν περισσότερο από τον έλεγχο της πανδημίας με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και έτσι οι τράπεζες σε αυτές τις χώρες θα αποτελέσουν το καλύτερο επενδυτικό στοίχημα.

Καταλυτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε και η Jefferies την ανάπτυξη ενός εμβολίου, καθώς όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει πιθανόν το υψηλότερο περιθώριο να βγει ωφελημένη από μία τέτοια εξέλιξη καθώς και από το εκ νέου άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομιών. Για αυτόν το λόγο δήλωσε αισιόδοξη (bullish) τόσο για την οικονομία όσο και για τις ελληνικές μετοχές. Όπως επισημαίνει, η ελληνική οικονομία που πέρασε μια πρωτοφανή ύφεση από το 2009 έως το 2015, βλέπει πολλά από τα θετικά βήματα της ανασυγκρότησης που έχει πετύχει στο μακροοικονομικά της στοιχεία, να αλλάζουν μέσα σε έξι μήνες. Στα πολύ θετικά νέα τοποθετεί τις εκπληκτικές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα καθώς και τη βελτίωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως σημείωσε από την πλευρά της Morgan Stanley, η Ελλάδα αποτελεί το κορυφαίο επενδυτικό στοίχημα μετά το εμβόλιο, με βασικό καύσιμο το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, και έτσι τηρεί θετική στάση για τις ελληνικές μετοχές, προβλέποντας σημαντικό ράλι βραχυπρόθεσμα αλλά και το 2021,  Όπως επισήμανε, εάν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι διαθέσιμο στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2021, η χώρα θα σημειώσει από τα ισχυρότερα οικονομικά ριμπάουντ σε σχήμα V στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. 

Η ελληνική αγορά, η οποία και σημείωσε από τις μεγαλύτερες πτώσεις διεθνώς φέτος, ανήκει στο γκρουπ εκείνων που προσφέρουν έκθεση σε μετοχές (κυκλικές) οι οποίες και θα επωφεληθούν το περισσότερο από την ανάκαμψη, και εκτιμά πως η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων θα ανακάμψει κατά 26% το 2021 και κατά 25% το 2022, κατά την αμερικάνικη τράπεζα. Στο β’ εξάμηνο του 2021, όπως τόνισε, η Ελλάδα θα είναι η μεγάλη νικήτρια στην περιοχή από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ κάτι που θα τροφοδοτήσει και την ανάκαμψη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, κάνοντας την Ελλάδα ένα επενδυτικό στοίχημα διαρκείας.

Από την πλευρά της, η ING σημείωσε πως το 2021 είναι η χρονιά που θα αρχίσουν να εισρέουν στην Ελλάδα οι πόροι του Ταμείου, και καθώς η αποτελεί από τους περισσότερο ωφελημένους αυτό θα επιταχύνει την ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει, το σημαντικό είναι εάν τελικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν και οι σχετικές μεταρρυθμίσεις θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστική στα μάτια των ξένων επενδυτών. Εάν συμβεί αυτό, οι πιθανότητες είναι ότι η ανάπτυξη, το 2022 θα αποδειχθεί καλύτερη από το 2021. 

Εκτός των παραπάνω, η Ελλάδα αποτελεί και την χώρα με τις περισσότερες προοπτικές αναβάθμισης το επόμενο διάστημα, κάτι που επίσης αναμένεται να «κυνηγήσουν» οι επενδυτές. Σημειώνεται πως η αναβάθμιση της Moody’s στις αρχές του μήνα αποτελεί τη δεύτερη μόλις αναβάθμιση χώρας της Ευρωζώνης φέτος από οποιονδήποτε οίκο μετά την αναβάθμιση που είχε φέτος η Σλοβενία (Οκτώβριο). Αυτό απέδειξε πως η Ελλάδα, παρά το σοκ της πανδημίας, παραμένει σε τροχιά αναβαθμίσεων, και αυτό θα επιταχυνθεί το 2021. Οποιαδήποτε προσδοκία για περαιτέρω αναβαθμίσεις μετά από αυτήν της Moody’s θα μπορούσε να υποστηρίξει το περαιτέρω ράλι των ελληνικών ομολόγων, αλλά και τι ς ελληνικές μετοχές.

Φυσικά, μετά και το σφοδρό χτύπημα του 2020, το σίγουρο είναι πως η επόμενη χρονιά θα έχει εκτός από πολλές ευκαιρίες, και πολλές προκλήσεις. Το τι πληγές θα αφήσει πίσω της η πανδημία, και πόσες από αυτές θα έχουν προκαλέσει μόνιμη ζημιά σε τομείς όπως η αγορά εργασίας, το πώς θα γίνει η διαχείριση των σημαντικών πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης και αν θα εμπνεύσουν περαιτέρω τη επενδυτική εμπιστοσύνη, θα κρίνουν το μέγεθος αλλά και τη διάρκεια του success story.

Facebook Comments